PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Kolon kanseri, kalın bağırsak ile ilgili noktada gelişir. Sindirim sisteminin sonunda anüse giden kalın bağırsak, ortalama 1,5 ila 2 metre uzunluğunda bir organdır. Kalın bağırsak kolon ve rektumdan oluşur. Kalın bağırsak, kalın bağırsağın rektum dışındaki kısmıdır. İnce bağırsaktan sindirilen besinlerin çoğu kolon kısmında yeniden parçalanır ve geri kalanı anüs yoluyla atılan su ve minerallerden yoksun bırakıldıktan sonra rektumda depolanır. Kalın bağırsak içindeki kolonda başlayan kansere kolon kanseri denir. Kolorektal kanser erken teşhis halinde tedavi ile çözümlenebilir. Ancak bu kanser türü erken teşhis edilmezse kan yoluyla yakındaki lenf bezlerine, dalak gibi yakın organlara ve vücudun diğer bölgelerine yayılır.
Kolon kanserinin nedenleri arasında ise yaş faktörü, genetik faktörler, polipler ve genetik bozukluklar sayılabilir. Bu nedenlere ek olarak İnflamatuar bağırsak hastalıkları da kolon kanserini tetikler. Bu nedenle kişiler tüm belirtilere dikkat etmeli ve kısa süre içerisinde doktorla görüşmelidir.
Kolon kanseri belirtileri, genellikle bağırsak alışkanlıklarında bir değişiklik olarak kendini gösterir. Kalıcı ishal veya kabızlık, gevşek dışkı, dışkı ve anüsten kan gelmesi ve dışkıda yumurta benzeri akıntı kolon kanseri belirtileridir. Kanser ilerledikçe, karnınızda şişlik ve ağrı gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Ağrı, bağırsak hareketlerinde zorluk, demir eksikliğine bağlı anemi, kilo kaybı ve karında kitle de kolon kanseri ile ilişkili bulgulardır.
Kolon ve bağırsak kanserleri ve diğer tümör oluşumları artık endoskopi ile daha kolay teşhis ediliyor. Kolonoskopi, tümör oluşumunu erken tespit edebilir. Ayrıca kolonoskopi sayesinde kansere yatkın polipler çıkarılır ve kanser riskinin önüne geçilir. Kesin teşhis için kişinin dışkısı toplanır ve test edilir ve bağırsak röntgeni ve bilgisayarlı tomografisi yapılır. Endoskopi sırasında bir bölüm çıkarılır ve patolojik olarak incelenir.
Kolon kanseri tedavisi için kolonoskopi sırasında kansere yatkın polipler çıkarılır. Kanser ileri bir aşamaya ulaştığında ameliyat zorunlu bir duruma gelir. Tümörün olduğu kısmı çıkarın. Hastalık yakın bölgelere yayılmışsa kemoterapi kullanılır. Kanser yayıldıysa, hastanın daha uzun yaşamasına yardımcı olmak için tedaviye devam edilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.