PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar veya bakteriyel toksinler tarafından bozulmuş gıdaların yenmesi sonucu oluşur. Gıda zehirlenmesinin tipik belirtileri şiddetli bir seviyede karın ağrısı, kusma isteği ve ishaldir. Hafif zehirlenme genel olarak birkaç gün içerisinde düzelir. Ağır vakalarda, hastaların bir sağlık kuruluşunda tedavi görmesi gerekli olur.
Gıda zehirlenmesi belirtisi farklı nedenlerle değişebilir. Bununla birlikte, çoğu zaman bazı belirtiler ilk önce gözlemlenmektedir. Gıda zehirlenmesinin ilk belirtilerinde genellikle mide bulantısı, kusma, karın krampı ve ishale rastlanır. Bu semptomlar genellikle bakteriyel toksinin vücuda girmesinden saatler sonra ortaya çıkar. Buna ek olarak semptomlar birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Gıda zehirlenmelerinin nedenlerinden biri olan stafilokokların salgıladığı “stafilokok toksini” çoğunlukla bir gün belirti verir ve bu süreden sonra toksin vücuttan atılır ve belirtiler kaybolur.
Gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle ciddi değildir ve tedavi edilmezse birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Bununla birlikte, aşırı kusma, şiddetli ishal ve kanlı ishal gözlemlenmesi ibi şiddetli ve açık belirtilerle şiddetli zehirlenme meydana gelebilir. Şiddetli semptomlar ile karşı karşıya kalınırsa derhal tıbbi bir yardım almak son derece önemlidir.
Gıda zehirlenmesi teşhisinde hastanın tıbbi geçmişi çok önemlidir. Doktorlar, insanlara gözlemledikleri semptom ve belirtileri ve ne kadar süredir var olduklarını sorar. Gıda zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız, semptomlar başlamadan önceki saatlerde tam olarak ne yediğinizi bilmek isterler. Doktor; hastayı muayene ettikten sonra ateşi, tansiyonu, nabzı ve genel durumu hakkında bilgi alır.
Gıda zehirlenmesi durumu ile karşı karşıya kalındığında, semptomlar genellikle 1-3 gün içinde kendiliğinden kaybolur ve bu süre zarfında vücut, toksinlerin atılmasını sağlamak için ishale ve kusmaya tepki verir. İshal ve kusma elektrolitlerin ve sıvıların tükenmesi ile ilişkili bir durum olduğundan gıda kaynaklı hastalıkların tedavisi öncelikle bu kaybın telafi edilmesine odaklanır. Bu nedenle hastalar bol sıvı tüketmelidir. Maden suyu ve bitki çaylarının tüketimi bu konuda oldukça faydalıdır. Gıda zehirlenmesi tedavisi noktasında vücudun ihtiyacı olan elektrolitler bir toz karışımı su ile karıştırılarak hastaya verilebilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.