PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Bisiklete binmek, hemen hemen herkesin küçük yaşlarda edindiği bir aktivitedir. Herkesin gönlünü şu an hatıladığında bile titreten ilk bisikleti mutlaka vardır. Yaş ilerledikçe ise bisiklet binmek artık bir ulaşım aracı haline dönmeye başlar. Kısa mesafeli yerlere ulaşım esnasında bisiklet tercih edilir. Bunun yanı sıra bisiklet binmek bir çeşit egzersiz yolu da sayılabilir. Ne amaçla biniliyor olursa olsun bisiklet binmenin sağlığa olumlu pek çok etkisi vardır.
Bisiklet en iyi sporlardan biridir. Bir spor salonuna kayıt yaptırmanıza veya evdeki egzersiz araçlarınıza yeni modeller eklemenize gerek bırakmaz. Bisiklet sürmek, bacaklarınızı ve kaslarınızı güçlendirir. Bunu yapmak, sizi zorlu egzersiz veya koşu kadar sert ve güçlü yapacaktır. Buna ek olarak aerobik egzersizlerin aksine, bisiklete binmek eklemleriniz üzerinde daha az stres yaratır.
Her türlü egzersiz, ruh halinizi yükseltmekle yükümlü endorfinleri tamamı ile serbest bir hale getirerek ruh halinizi dengeler. Doğadaki “yeşil egzersiz” (dışarıda bisiklet sürmek gibi) özellikle zihinsel sağlık için faydalıdır. Araştırmalar, bisiklete binmenin yalnızca ruh halinizi iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda kişisel kaygıda da iyileşmelere yol açtığını gösteriyor.
Bisiklete binme gibi orta yoğunlukta egzersizin depresyon, anksiyete ve kaygı bozuklukları gibi semptomları azalttığı gözlemlenmiştir. Bisikletin sosyal yönlerinin ruh sağlığına faydalı olmasının başka bir nedeni olabileceği öne sürülmüştür. Sebebi ise bisikletçilerin sıklıkla sosyalleşmeyi sağlayan gruplar veya dernekler oluşturmasıdır. Bisiklete binmenin akıl hastalıkları üzerinde de pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Hatta pek çok doktor ve fizyoterapist bisiklet sürmeyi adeta reçete eder. Bisiklete binmenin faydaları arasında bulunan bu durum hayat kalitesini yükseltir.
Bisiklete binmenin yararları arasında şüphesiz bağışıklık sisteminin güçlenmesi de bulunuyor. Araştırmalar bisiklete binmenin hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Orta derecede bisiklet sürmenin (günde 60 dakikaya kadar bisiklet sürme) metabolik aktiviteyi iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü’nün (NICE) yönergeleri arasında da haftada en az 5 gün olacak şekilde fiziksel aktiviteler gerçekleştirilmesi önerilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.