PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Arpacık, aygın bir göz kapağı enfeksiyonudur. Genellikle sık el göze temasından kaynaklanan gözdeki bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu arpacıklar, makyajla uyumak, lens kullanımına özen göstermemek ve bir salgının neden olduğu bipolar inflamasyonu içerir. İlaç tedavisine ek olarak, sıcak bandajlar arpacığı tedavi etmek için kullanılan yöntemlerden biridir. Şalazyon, hordeolumun sistifikasyonu ve sertleşmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Arpacık, göz kapağında bulunmakta olan yağ bezlerinin enfeksiyon kapmasından kaynaklanır. Arpacık, sık el-göz teması ile göze bakteriyel bir enfeksiyon bulaştığında ortaya çıkar. Ancak makyajla uyumak, temiz kontakt lens kullanmamak vb. sebepler arasındadır. Hijyen kurallarına uymamak da buna dâhildir. Ayrıca kepek oluşumunda çatallanma veya hordeolum denilen kirpik diplerinde yağ birikmesi de en sık görülen sebeplerden biridir. Arpacığın enfeksiyonlu bir halde gözde yaklaşık 1 hafta bulunduğu bilinmektedir. Uygun tedavi ile ise bulgular düzelir.
Arpacık belirtileri noktasında bir arpacığın ana semptomu göz kapaklarının şişmesidir. Sivilce gibi bir enfeksiyonun ürettiği irin, arpacıkta genellikle sarı bir renge sahiptir. Göz kapağının kenarında, çatlaklarda ve kabuklarda karıncalanma hissi görülebilir. Buna ek olarak göz ve göz çevresinde kabukla durumlarına da rastlanabilir. Arpacık teşhisi ilk önce bir göz doktoru tarafından biyomikroskop ile yapılır. Muayenede lakrimal yağ bezinin üst kısmının tıkalı olduğu görülebilir. Arpacık dışarıdan bakıldığı takdirde beyaz bir uç şeklinde görünebilir.
Arpacık tedavisi göz kapaklarında hijyen ve sıcak bir bandaj ile başlar. İlk önce 5-10 dakika gözlerinize ılık bir bandaj uygulamanız gerekir. Sıcak bir pansumandan sonra bebek şampuanını ellerinize köpürtün ve kirpiklerinize masaj yapın. Bu işlem yaklaşık olarak 5-10 saniye boyunca devam ettirilmelidir. Amaç sıcak bir bandajla yağ bezlerinin uçlarını olabildiğince açmaktır. Yağ bezleri açıldıkça iç kistik yapılar dışarı çıkar ve bu da hızlı tedaviyi sağlar. Daha sonra göze antibiyotikli göz damlası ve merhem sürülür. Arpacık tedavisinden sonra bir süre kontakt lens kullanımına mümkün mertebe ara verilmeli ve buna ek olarak göz makyajı yapılmamalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.