PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Barista, bir kafede profesyonel kahve ekipmanları kullanarak kahve hazırlamak ve sunmaktan sorumlu olan bir kişiye atıfta bulunan bir terimdir. İtalyanca ‘da barista, alkollü veya alkolsüz içecek servisi yapan kişi anlamına gelir.
Baristalar öncelikle espresso bazlı kahve üretiminden sorumludur. Ayrıca, bu insanlar kahve kültürünün her alanında gerçek uzmanlardır. Kahve çekirdeklerinin çeşitlerinden nasıl öğütüleceğinden kahvenin nasıl demleneceğine kadar geniş bir bilgi birikimine sahiptir. Barista olmak isteyenler bu meslek için gerekli nitelikleri de belirtmelidir. Bu iş için resmi bir gereklilik bulunmamaktadır. Ancak, iyi donanımlı bir barista’nın çeşitli yeteneklere sahip olması bu mesleğin merkezinde yer alır.
Barista olmanın belirli bir yolu yoktur. Birçok barista, daha profesyonel rollere geçmeden önce kafelerde ve restoranlarda garson ve barmen adı altında göreve başlar. Restoranlarda garson ve barmen olarak başlar. Diğerleri daha önce yiyecek ve içecek endüstrisinde çalışmış veya barista eğitimini tamamlamıştır.
Kariyer geçmişiniz ne ile ilgili olursa olsun barista olmak ile ilgileniyorsanız yapmanız gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların başında ise kahve çeşitlerine hâkim olmak gelir. Kahve çeşitlerinin kökenleri, neyden yapıldığı ve karışımlar gibi pek çok detaya hâkim olmak baristalık mesleğinde son derece önemlidir. Buna ek olarak baristaların müşteri ilişkileri de gelişmiş olmalıdır. Baristalık mesleğini yapmakta olan kişiler gün içerisinde pek çok farklı insanlar ile iletişim halinde olurlar. Barista olmak istiyorsanız tüm bu detaylara karşı dikkatli olmalı ve bu doğrultuda bu mesleği seçmelisiniz.
Barista olma isteği duyanlar için herhangi bir barista eğitimi bulunmamaktadır. Ancak, bu meslekte eğitimle ilgili çeşitli mesleki sertifika programları bulunmaktadır. Barista olmanın ilk adımı bir eğitim kurumuna başvurarak yapılabilir, ikinci adım ise orada sunulan bir kurs veya sertifika programı sınavını geçmektir. Barista iyi eğitilip uygulanabilen bir meslektir. Barista olmak isteyenlerin yeniliklere ve gelişmelere karşı son derece açık olması, her gün kendine yeni bir şeyler katması ve pek çok farklı kültüre ait içecekleri tanıması gereklidir.