Zabıta Nedir, Nasıl Olunur?

Zabıta olmak, pek çok gencin hayalidir. Zabıta, yerel bir hükümet için çalışan ve kendini kamu düzenini ve halk sağlığını korumaya adamış bir kişidir. Zabıtalar, kamu düzenini sağlamakla yükümlü oldukları halde jandarma, polis gibi silahları taşımazlar.

Zabıta Olmak İçin Gerekenler

Zabıta, ilçe veya yerel yönetim tarafından memur veya işçi olarak görev yapabilir. Memur olmak isteyen zabıta adaylarının KPSS tarafından atanabilmeleri için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Zabıta olma şartları şunlardır:

Bu koşullar genel zabıta olma koşulları olarak sınıflandırılabilir. Ancak KPSS sınav performans şartları belediyelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Zabıta olarak görev yapabilmek için en az lise diploması gerekir.

Zabıtaların işe alınması için yerel yönetimler, Ulusal Personel Komisyonu'ndan işe alım bildirimleri yayınlar. Zabıta olarak görev yapmak isteyen adaylar bu pozisyonlara başvurur ve KPSS puanlarına göre sıralanır. Başvurunun sonucuna bağlı olarak, işe alınan kişi sayısının beş katı kadar aday görüşmeye çağrılır. Sözlü mülakatta 70 ve üzeri puan alınması gerekmektedir. Hesaplamanın ardından sözlü mülakatta alınan puanın %50'sine KPSS sınavından alınan puanın %50'si eklenir ve en yüksek puanı almış olan kişi zabıta olmaya hak kazanır. Ayrıca zabıta maaşları 2021 yılına göre artış göstermiştir.

Zabıtaların Görev ve Sorumlulukları

Zabıtalar, toplumlarında kanun ve düzeni sağlamaktan, barışı sağlamaktan ve halk sağlığını korumaktan sorumludur. Bazı zabıtalar sabit, bazıları hareketlidir. Bunun dışında zabıta görevleri ve sorumlulukları şunlardır: