Uyku Kalitesi Nasıl Artar?

Uyku kalitesi sağlıklı bir yaşama sahip olmak için son derece önemlidir. Özellikle güne keyifli ve enerjik bir başlangıç yapmak, vücudun yenilenmesini sağlamak, psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmek için uyku kalitesini sağlamak için belirli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Uyku Kalitesi Neden Önemlidir?

Uykunun önemi tüm canlılar için olduğu gibi insanlara yönelik olarak da son derece önemlidir. Yaşamın doğal bir parçası olan uykuya her zaman vücudun temel bir gereksinimi olarak bakılması gerekmektedir. Bebeklerden yaşlılara kadar tüm yaş gruplarında olan insanlar için günlük düzenli şekilde uyumak en az yemek yemek ya da su içmek kadar hayati bir gereksinim olarak öne çıkar. Bu bakımdan ortalama 80 yıl yaşayan birisinin 20 yılı uyumak ile geçmektedir.

Uyku yaşam ve sağlığın devam etmesi ve kaliteli bir şekilde devam ettirilmesi için son derece büyük bir öneme sahiptir. Vücudun enerji toplaması, yenilenmesi, bir tür şarj yöntemi olarak algılanması gerekmektedir. Her yaş grubu, kendi yaşının gerektirdiği fiziksel ve psikolojik ihtiyaçların karşılanması, bu alanda bir yenilenme yaşaması için uykuya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle bazı kimseler için uyku “zaman kaybı” olarak görülse de bu durum kesinlikle zaman kaybı değildir. Eğer uyku zaman kaybı olarak görülecekse yemekler ya da su gibi içecekler de zaman kaybı olarak görülebilir.

Uykuda genel olarak vücut bir yenilenme süreci içerisine girer ve tüm yaşamsal fonksiyonların yenilenmesi sağlanır. Özellikle beyin tüm gün boyunca pek çok olaya tanıklık olur ve uyku esnasında hafızada yer edecek olaylar ile etmeyeceklerin seçilmesi yapılır. Bu sayede kesintisiz bir şekilde uyuma sonrasında kişi kendisini psikolojik olarak rahatlamış hisseder. Bunun yanında kas ve iskelet sisteminin de dinlenmesi için uyku kalitesinin önemi büyüktür. Özellikle bebek ve çocuklarda doğru şekilde vücutlarının gelişim göstermesi neredeyse tamamen uykuya bağlıdır. Bebekler anne karnında tam gelişimlerini sağlayamadıkları için doğduktan sonra çok uzun süreler uyurlar. Bu uyku süreleri onların vücutlarının gelişmesi için zorunludur. Bu durum bebekler için değil tüm yetişkinler için de geçerlidir.

Uyku Kalitesini Arttırmak İçin Önemli Noktalar

Yetişkin bir insanın günlük kesintisiz şekilde uyuması gereken süre ortalama 7 -9 saat arasındadır. Bu yüzden uyku kalitesi arttırmak uykunun vücut üzerinde sunduğu tüm yararlardan faydalanmak anlamına gelmektedir. Uykunuzun kesintisiz olması için ise belirli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle uyumadan önce en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakmanız gerekiyor. Alkol tüketimi de uyku için son derece zararlıdır ve alkolü sık olarak tüketmemelisiniz. Bunun yanında uyku rutininizi oluşturun ve biyolojik saatiniz için uygun olarak saatlerde uyumaya dikkat edin. Özellikle her gece belirli saatlerde uyumanız vücudunuzun ritmi için son derece yararlı olacaktır. Bunun yanında uykularınızı da gündüz değil, mutlaka gece olmasını sağlamaya özen gösterin.