Uçucu Yağ Nedir, Faydaları Neler, Nasıl Kullanılır?

Uçucu yağ, genellikle bitkilerden elde edilmekte olan bileşiklerden meydana gelir. Geçmişte, bu bitkisel yağların kullanımları çok çeşitliydi. Günümüzde de ilaçlar, kozmetikler, parfümler, gıdalar, temizlik ürünleri, kişisel güzellik bakım ürünleri ve doğal ilaçlar uçucu yağ içerir. Son zamanlarda aromaterapide de kullanılmaktadır. Esansiyel (eterik) yağlar, bitkilerin "özünü", yani tatlarını ve kokularını içerdikleri için "esansiyeldir". Özellikle onaylanmış, tedavi edici ve bilimsel olarak desteklenen kullanımları bu bitkisel yağların faydalarıdır. Gösterdiği kesin faydalar spesifik yağa bağlı olacaktır, ancak antibakteriyel ve antienflamatuar etkileri olanlardan bazıları bilişsel işlevi, ruh halini ve hafızayı etkiler. Bazıları gerginlik, kas ağrısı ve eklemler için iyidir.

Uçucu Yağ Nasıl Kullanılır?

Uçucu yağ kullanımı noktasında en ideal ve en güvenilir yöntem; uçucu yağı bir başka taşıyıcı özellikli yağ ile seyreltmektir. Difüzörünüzü hazırlamak için, difüzörünüzde 2-6 damla esansiyel yağı suyla karıştırın. Bu, yağı havada dağılan ve kokularını yayan daha küçük moleküllere ayırır. Eviniz için bir uçucu yağ difüzörü nasıl seçeceğiniz son derece önemlidir. Aromaterapi için bu yağlardan dilediğiniz gibi faydalanabilirsiniz.

Uçucu Yağ Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Uçucu yağların muhafaza edilme aşamasında doğrudan güneş ışığı almaması ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması gerekir. Bunun yanı sıra uçucu yağlar çocukların ve evdeki sevimli dostların erişebileceği yerlerden de uzak tutulmalıdır. Uçucu yağlar kullanılırken doğrudan cilde uygulanmamalı ve bol miktarda tercih edilmemelidir. Hamile olan veya emziren kadınlar da mümkün mertebe her ihtimale karşı uçucu yağ kullanımından kaçınmalıdır.

Uçucu Yağ Faydaları

Uçucu yağ faydaları noktasında iseuçucu yağların doğru kullanıldıklarında birçok soru ve uygulama için büyük yararları vardır ve yan etkileri çok azdır veya hiç yoktur. Birçok uçucu yağ, zararlılara karşı oldukça etkilidir. Bazıları ruh hali üzerinde olumlu bir etkiye sahipken, diğerleri baş ağrısı ve mide bulantısını hafifletir. Aromaterapide yaşam kalitesini iyileştirmek ve agresif uygulamaların hoş olmayan yan etkilerini ve sağlık sorunlarını azaltmak için kullanılır. Boyalı ahşap gibi bazı yüzeyler de uçucu yağlarla reaksiyona girer. Bunun mümkün olduğunu unutmayın.