Sel Neden Olur, Nasıl Önlenir?

Sel en genel tanımıyla yağmur veya kar gibi doğa olayları sebebiyle, zarar verici su taşkını olarak özetlenir. Tüm canlıların tedirginlik duyduğu bir doğa olayı olarak bilinen sel, özellikle belirli bölgelerde sıklıkla yaşanır. Sel adı verilen bu doğa olayının insanlara, hayvanlara ve dünyaya zarar veriyor olması, neden oluştuğu hakkında merak uyanmasını sağlar. Sel genel olarak nehir, göl veya okyanus gibi büyük su kütlelerinin taşmasıyla meydana gelmektedir.

Sel Neden Olur?

Sel oluşumu tüm canlılar için oldukça tedirginlik vericidir. Bu doğa olayının yaşanmasına neden olan belirli faktörler bulunur. Yaşanması ile birlikte yaşandığı bölgeyi sular altında bırakan bu doğal felaket, aniden ve yoğun şekilde gerçekleşen yağışlardan kaynaklanır. Ancak bu yağışların yalnızca yağmur olduğunu düşünmek doğru değildir. Kar yağışları ve karların erimesi ile de, sel meydana gelebilir. Bazı durumlarda gölet, baraj gibi alanlarda da su seviyesi olması gerekenin çok üstüne çıkar ve sel meydana gelir. Sel adı verilen bu doğa felaketi can ve mal kaybına neden olabilir.

Sel felaketi için pek çok kişi çeşitli korunma yolları hakkında araştırmalar yapar. Doğal felaketlerin ne zaman gerçekleşeceğinin kesin şekilde bilinmemesi, kişilerin daha fazla tedirginlik duymasına neden olur. Sel esnasında herhangi bir can kaybı yaşanmaması adına dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli etken, sel sularının bulunduğu alanlardan uzaklaşmaktır. Bu suların arasında yürümek oldukça tehlikelidir. Sel yoğun yağışlar sebebiyle meydana gelir. Eğer bulunduğunuz bölge sel felaketi yaşayabilecek bir bölge ise yağış başlamadan terk etmeniz önerilir.

Selden Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler

Selden korunmak için almanız gereken ilk önlem, bulunduğunuz yerin sele maruz kalma riski olduğunu öğrenmektir. Eğer risk bulunuyorsa, sel yataklarına yerleşmeniz hayati tehlike arz edecektir.

Selleri önlemek insanlar için mümkün olmasa da, korunmak için önlemler almak mümkündür. Eğer sel felaketi ile karşı karşıya kalırsanız yanlış bir hamle yapmamak için sakin kalmaya çalışın. Sel yaşanan bölgeyi derhal terk edin ve güvenli bölgelere ulaşmaya çalışın. Elektrik kaynaklarını yakınınızda tutmayın ve su ile kaplı yollara girmemeye özen gösterin.