Şeker Nasıl Düşürülür?

Diyabet hastalığı tüm dünyada artan bir hastalıktır ve diyabet tedavisi işlemleri uygulanır. Diyabet mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Diyabet yüksek şeker olarak da bilinir. Doğru tedavi edilmediğinde kan şekeri kontrolü sağlanamaz. Sonrasında ciddi problemlerin yaşanması mümkün olur. Doktor önerileri uygulandığında sağlıklı yaşam sürmek mümkün olmaktadır. Yüksek kan şekerinin düşürülmesi ve belirli aralıklarda tutulması için diyabet tedavisi uygulanmaktadır. Doktorlar hastalar için gerekli insülin enjeksiyonları ve çeşitli haplar uygular. Tedaviye ek olarak evde bazı yöntemler uygulanabilir.

Egzersiz Yapılması

Düzenli olarak egzersiz yapılması ideal kilonun korunması yanında vücudun insülin duyarlılığının da atması açısından önemlidir. Özellikle Tip II diyabet hastalında kan şekerini düşürme özelliğine sahip insüline karşı vücut hücreleri direnç kazanmıştır. Bu nedenle kan şekeri hücrelere geçemez ve kan şekerinde yükselme görülür. Düzenli spor ile kan şekeri düşer.

Karbonhidrat Tüketiminin Kontrol Altında Tutulması

Karbonhidratlar vücutta sindirim sırasında glukoz olmak üzere moleküllere dönüşmektedir. Ancak oluşan glukozun vücutta kullanımı için sorumlu hormon insülindir. Gereğinden fazla karbonhidrat alınması kan şekerini yükseltmektedir. Karbonhidrat içeriği yüksek olan ekmek, patates gibi ürünlerin gereğinden fazla tüketilmemesi gereklidir.

Lifli Besin Tüketilmesi

Lifli besin tüketiminde karbonhidrat sindirimi ve şeker emilimi yavaşlar ve bu şekilde kan şekerinin daha yavaş yükselmesi mümkün olur. Çözülebilen lif içeriği yüksek havuç, avokado, arpa ve keten tohumu gibi ürünlerin tüketimi kan şekeri kontörlünde önemlidir. Ancak gereğinden fazla tüketilmesi şeker tüketimi gibi sonuçlara yol açabilir.

Bol Sıvı Tüketilmesi

Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu sıvı litresi bulunur. İhtiyaç duyulan sıvının yeterince tüketilmesi ile kan şekerinin doğru aralıkta tutulması sağlanır. Böbreklerden idrar çıkışı hızlanır ve fazla şekerin vücuttan atılması sağlanır. Ancak şekerli içeceklerden uzak durulması önemlidir.

Glisemik İndeksi Düşük Besinlerin Tüketilmesi

Glisemik indeks besinlerin kan şekerinde sağladığı yükselmeyi gösteren değerdir ve glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi kan şekerinin istenen düzeylerde tutulmasını sağlar. Özellikle yulaf, bulgur, balık, nişastasız sebzeler gibi glisemik indeksi düşü ve orta besinlerin tüketilmesi şeker düşürme için önemlidir. Tüm bunların yanında stresten kaçınılması ve kaliteli uyku uyunması da yapılabilecek yöntemlerden bir tanesidir.