Regl Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir, Nasıl Önlenir?
Halk arasında regl öncesi gerginlik olarak bilinen premenstrüel sendrom (PMS) kadınların nerdeyse yüzde seksenini etkilemektedir. Regl öncesi gerginlik, ödem, iştah artışı, sinir, baş ağrısı gibi fizyolojik belirtiler ile kendisini gösterir. Merkezi sinir sisteminde oluşan duyarlılık ve genetik etkenler regl öncesi gerginlik sendromuna yol açmaktadır. Farklı problemlere benzer belirtiler görülebilir. Ancak ayırıcı tanısının yapılması mümkündür. İlaçlı ya da ilaçsız bir şekilde tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Regl Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir?
Premenstrüel sendrom regl döngüsünde yumurtlama döneminde başlar. Geç luteal faz denilen bölümde memelerde şişkinlik, kilo alımı ve halsizlik görülmeye başlar. Ayrıca depresif duygu durum yaşanır ve gerginlik gibi ruhsal belirtiler görülür. Bu tablo regl öncesi gerginlik sendromu adı verilen söneme işaret eder. Sendrom neredeyse kadınların yüzde sekseninde görülürken yüzde beşlik kısımda yüksek sancıların görülmesi mümkündür. Bu nesnele klinik müdahale yapılması gerekebilmektedir. Sosyal olarak etkili olacak kadar büyüyen durumda Geç Luteal Faz Bozukluğu ya da Premensturel Disforik Bozukluk adı verilmektedir.
Regl Öncesi Gerginlik Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Regl öncesi gerginlik sendromu için nereden kaynaklandığı hakkında bilimsel veri bulunmamaktadır. Ancak son verilere göre merkezi sinir sisteminde oluşan duyarlılık dolayısıyla olduğu düşünülmektedir. Hormonal bir dengesizlik olarak değil hormonlarda yaşanan değişimlere aşırı duyarlılık sonucunda oluşabilmektedir. Özellikle hormonal işleyişte ortaya çıkan değişikliklere karşı duyarlı olan kadınlarda PMS ile alakalı biyokimyasal olaylar tetiklenmektedir. Özellikle regl öncesinde serotonin hormonunda yaşanan değişimler sonucuda regl öncesi gerginlik sendromu gibi problemler yaşanabilmektedir.
Regl Öncesi Gerginlik Sendromu Nasıl önlenir?
Regl öncesinde gerginlik geçirme gibi problemlerin tedavisi için belirtilerin azaltılması gereklidir. Sosyal ve mesleki işlevselliğin düzeltilmesi sonucunda yaşam kalitesinin artırtılması sağlanacaktır. Tedavi için doğum kontrol hapları kullanılabilmektedir. Ayrıca psikoeğitim de söz konusu olabilmektedir. Hormonal tedavi de önlenmesi için tercih edilen yöntemler arasındadır. Bunların yanında kişilerin beslenme tarzlarında değişikler yapılması önerilmektedir. Regl öncesi yaşanan belirtilerin yaşam kalitesini düşürecek seviyeye geldiği durumda hemen bir doktora başvurulması gereklidir. Gerekli incelemelerin yapılmasının ardından teşhis ve tedavi işlemlerine başlanacaktır.