Motor Yağı Nedir, Neden Önemlidir?

Motor yağı motorun tüm hareketli aksamı için oldukça önemlidir. Doğru kullanımı ile tüm hareketli parçalar üzerinde asılı kalabilir. Bu şekilde tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmasının azalmasını sağlar. Bu şekilde hareketin daha da kolaylaşması mümkün olur. Parçaların doğru şekilde kaymaları ile tekerleklere daha fazla güç aktarılması sağlanır. İçerisinde sabun içeriği de bulunur. Bu şekilde ulaşılamayan parçaların dahi temizlenmesi mümkündür. Motor yağı ile dış etkenlerden korunmak da mümkün olmaktadır. Kir, pas gibi oluşumlar önlenir.

Motor Yağı Çeşitleri nelerdir?

Ham petrolün destilasyon edilmesi ile mineral yağlar elde edilir. Gerekli katkı maddeleri ile motor yağı elde edilir. Fiyatlarının ucuz olması dolayısıyla tercih edilir. Sentetik yağ ise kimyasal işlemler sonucunda elde edilen bir motor yağıdır. Sentetik baz yağ laboratuvar ortamlarında yoğun işlemlerden geçirilmektedir. Daha iyi performans avantajı sunar. Yağlama görevi daha uzun süreli yerine getirilir ve uzun süreli kullanım avantajı bulunur.

Motor Yağı Neden Kullanılır?

Motor yağı kullanımı tüm parçaların kısa zamanda yıpranmaması açısından oldukça önemlidir. Sürtünmenin en aza indirilmesi mümkündür. Bu şekilde parçaların kısa sürede sürtünme dolayısıyla aşınması engellenir. Motor kompresyonunun düşmesini öner ve kompresyon kaçağına karşı sıvı bir conta gibi görev alamsı mümkündür. Karterdeki yağ motor parçalarından daha soğuk olduğu için motor parçalarının soğumasını sağlar. Motor yağı içerisinde bulunan materyaller sayesinde motor parçalarının temizlenmesini sağlar. Yağlanan parçalar üzerinde aşınma ile meydana gelen talaş parçaları kartere gelir ve devamlı temiz kalması sağlanır.

Motor Yağı Değişimi Gerekli Midir?

Yağ eksilmesi yeni teknoloji ürkülerinde parçaların arasındaki boşlukların en aza indirilmesinden dolayıdır. Bunun sonucunda yağın eksilmesi normaldir. Ancak doğru yağ seçimi yapılamaması sonucunda da yüksek performans alınamayabilir. Ayrıca motorun sürekli yüksek devirlerde çalışması ve ömrünün azalmış olması da motor yağının eksilmesine neden olabilir. Motor yağı değişimi eksildiği durumlarda gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde motorun ömrü azalacaktır. Mineral yağ ve sentetik yağların birbirlerine karıştırılmasına önem verilmelidir. Ayrıca aracın tanıtım kitaplarında yer alan performans ve viskozite verilerine uygun bir motor yağı seçimi motorun uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.