Mimar Nasıl Olunur, Mimarlar Ne Kadar Kazanıyor?
Mimar olmak isteği pek çok gencin hayallerini süslüyor. Mimar, yeni binalar tasarlamaktan, eski binaları restore etmekten ve mevcut binalar için yeni kullanımlar geliştirmekten sorumlu kişinin unvanıdır. Mimarlar, inşaat projelerine erken aşamalardan tamamlanmasına kadar katılırlar.
Mimar Nasıl Olunur?
Bir mimar olmak için, dört yıllık “mimarlık” lisans eğitimini tamamlamak gerekiyor. Kamu kurumlarında mimar olarak görev yapabilmek için memur seçme sınavını geçmek gerekir. Ayrıca kamu kurumlarında mimar olabilmek için milli güvenliğe karşı suç işlememiş olmak ve kamunun sağladığı haklardan feragat edilmemiş olmak gereklidir. Mimar olmak için yapılacaklar noktasında yalnızca gerekli eğitimi almak yeterli olmaz. Bu eğitimlerin yanı sıra memur olmak isteyen kişilerin bu mesleğe karşı özel bir ilgi duyuyor olmaları gerekmektedir. Çünkü her meslekte olduğu gibi mimarlık mesleğinde de kişilerin zorlanabileceği pek çok nokta bulunmaktadır.
Mimar olmak için kişilerin tasarımlara, dekorasyonlara ve teknik detaylara ilgi duyuyor olması gereklidir. Bunun yanı sıra mimarlık mesleğinde kişilerin belirli bir aşamaya kadar çizim yeteneği de gereklidir. Mimarlarda olması gereken diğer özellikler ise:
- Yaratım ve aktarım becerilerine sahip olmak,
- 3 boyutlu bir şekilde düşünebilme potansiyeline sahip olmak,
- Ticari bilinç ve iş anlayışını geliştirmek,
- Hem sözlü hem de yazılı olarak mükemmel iletişim kurabilmek,
- Görsel farkındalık sahibi olmak, ince detaylara dahi dikkat etmek,
- Zaman ve ekip yönetimini ideal bir seviyede gerçekleştirmektir.
Mimar Kazançları
Bir mimarın kazancı kişin yeteneklerine, deneyimlerine ve almış olduğu eğitimlere bağlıdır. Mimarlar stajlarını tamamladıktan sonra ortalama 3.500 ile 4.000 lira arası maaşla iş bulurlar. Zamanla tecrübe kazanabilir ve maaşlarını artırabilirler. İyi bir mimar, sırf mimar adına daha iyi projelere katılarak aylık gelirini daha da artırabilir.
Tüm mimarlar maaş sistemi ile çalışmak zorunda değildir. Mimarlar belirli bilgi ve birikime sahip olduktan sonra dilerlerse kendi ofislerini de açabilirler. Ancak ofis açmak ilk başta maliyetli bir durum olabilir. Zamanla ise her şey rayına oturacaktır. Mimar kazançları noktasında bu yüzden özel ofisler ve maaş sistemli iş yerleri arasında farklılıklara rastlanır.