LPG Nedir, Nasıl Elde Edilir?

LPG halk arsında tüpgaz olarak bilinen bir enerji kaynağıdır. Sıkılaştırılmış petrol gazı olan LPG aydınlatma, ısıtma, pişirme gibi pek çok alanda yaygın bir şekilde kullanılabilmektedir. Renksiz ve kokusuz bir gazdır. Özellikle rafinerilerde oluşabilecek sıkıntılar için kokulandırılmıştır ve herhangi bir problem yaşanmaması için önemlidir. Ham petrolün rafinerilerde arıtılması ya da doğal gazdan elde edilebilmektedir. Çelik tüplere doldurularak kullanıcılara sunulmaktadır. LPG içerisinde bütan ve propan gazları bulunur. Türkiye’de kullanılan ev tüplerinde %70 bütan ve %30 propan bulunur. Hidrokarbon esaslı olması dolayısıyla yanıcı bir gazdır.

LPG Özellikleri Nelerdir?

LPG tüp içerisinde hem sıvı hem gaz halinde bulunabilmektedir. Tüpün bağlı olduğu cihaz ile kullanıma başlandığında, üstte bulunan gaz halindeki LPG eksilmeye başlar. Altta ise sıvı LPG bulunur. Dışarıdan aldığı ısı ile alttaki sıvı zamanla gaz haline dönüşmeye başlar. Bu şekilde üstten eksilen gaz yeniden üretilmiş olur. LPG basınç altında sıvılaştırılmaktadır. Kaynama noktası ise neredeyse 0 derecedir. Oda sıcaklığında gaz halde bulunan LPG’ye kolay basınç uygulanabildiği için rahatlıkla sıvılaştırılıp çelik tüpler içerisine doldurulabilmektedir. Ayrıca çelik tüpler ile kolay bir şekilde taşınabilir.

LPG Nasıl Üretilir?

LPG üretimi için ham petrolün damıtılması ya da doğal gaz yataklarında bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen bir gaz kullanılır. Basınç altında sıvılaştırılabilmektedir. Havadan ağırdır ve yanıcı bir gazdır. Sızıntı durumu yaşandığında birikerek çöker. Doğal gazın sağladığı bütün faydaları sağlayabilir.  Düşük sıcaklıklarda dahi kolayca buharlaşabiliyor olması diğer enerji kaynakları arasında üstün konuma gelmesine neden olur. Basit kimyasallalar içerir. Bu şekilde diğer enerji kaynaklarına göre oldukça çevreci özelliğe sahiptir. Diğer yakıt türlerine göre kolay taşınabilmekte ve ısı değeri yüksek bir yakıttır.

LPG Nasıl Kullanır?

LPG kullanımı için kullanıcılara çelik tüpler içerisinde sunulmaktadır. Ayrıca bazı cihazlar da LPG ile çalışabilmektedir. Evlerde kullanılan diğer enerji kaynakları kadar güvenli kullanım avantajı vardır. Özellikle evlerde kullanılan tüpler kaçak testlerinden geçmeleri dolayısıyla tehlikeli değildir. Ancak kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullanılmaları oldukça önemlidir. LPG zehirli bir gaz değildir. Ancak havadan ağır olmasından dolayı oda içerisinde oksijenin azalması ve bu durumda oksijensiz kalınması mümkündür. Dikkatli kullanılması gereklidir.