Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır?

Kürtaj, uterusun boş olduğu anlamına gelir. Rahim içerisinde istenmeyen herhangi bir durum ile karşı karşıya kalındığında kürtaj yapılabilir. Kürtaj yolu ile istenmeyen gebelikler, miyomlar, rahim polipleri ve teşhis edilmemiş lezyonlar tedavi edilebilir. Kürtaj, günümüzde daha basit bir vakum yöntemi ile yapılmaktadır. Ancak kürtaj eski zamanlarda, uzun saplı, çay kaşığına benzer metal bir alet yardımı ile yapılmaktaydı. Endometriyumu kaşımak kanama, yapışıklık ve uterus perforasyonu gibi riskler taşır.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj yaptırmak problemin çeşidine göre gerçekleşir. Bir jinekolog tarafından gerçekleştirilmekte olan kürtaj operasyonu sedasyon anestezi etkisi altında yapılır. Hastaların işlem öncesi 6 saat aç kalmaları gerekmektedir. Kürtaj eskiden kaşık gibi aletler kullanılarak metalden yapılırdı. Kürtajlar günümüzde daha güvenli, delikli plastik kanüller ile yapılmaktadır. Plastik kanülün dış ucuna bir şırınga veya elektrikli vakum aleti takarak istenmeyen rahim içi doku temizliği gerçekleştirilir. Vakum kürtajdan sonra kanama, enfeksiyon ve uterus perforasyonu gibi komplikasyonlar önemli ölçüde azalmıştır.

Kürtaj Kimlere Yapılır?

Kürtajın yapılması için gerekli şartların sağlanması ve istenmeyen bir gebelik söz konusu ise bireyin 18 yaş ve üzeri yaşında olması gereklidir. Kürtajın yasal olarak süresi 10 hafta olarak belirlenmiştir. Gebelik durumu 10 haftayı aştığı takdirde ise bir heyet iznine ve onayına ihtiyaç duyulmaktadır. Gebelik kişi sağlığını etkileyecek düzeyde ise 3 heyet toplanır ve bir karar verilir.

18 yaş altı olan kişilerde ise bu şartlara ek olarak anne ve baba onayı gereklidir. Eğer bireyin medeni durumu evli ise eşin rızası ve yazılı bir onayı da şarttır. Çünkü bu durum ortak bir karar neticesinde gerçekleşmesi gerekli olan bir durumdur.

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Kürtaj süresi, gebeliğin durumu ile doğru orantılıdır. Gebelik süresi arttığı müddetçe kürtaj süresi de doğal olarak uzayacaktır. Kürtaj operasyonu esnasında sedasyon işlemi uygulanmış olan hastalarda anestezi süresi, etkileri ve operasyon sonrası durum mutlaka göz önünde bulundurulur. Kürtaj operasyonlarında bu anestezi yöntemi tercih edildiğinde operasyon süresinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır ancak hastaların işlemden sonra en az 15-20 dakika dinlenmesi gerekli olmaktadır.