DOLAR 10,9000-0.88%
EURO 12,3333-0.95%
ALTIN 632,65-0,83
BITCOIN 5452440,47%
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

06:48

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kurban Etlerinin Dezenfekte Süreci ve Koronavirüs Önlemleri

Kurban Etlerinin Dezenfekte Süreci ve Koronavirüs Önlemleri

ABONE OL
28 Ocak 2025 01:33
Kurban Etlerinin Dezenfekte Süreci ve Koronavirüs Önlemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurban Etlerinin Dezenfekte Süreci Hakkında Bilgi

Bursa Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, özellikle pandemi döneminde kesilen kurban etlerinin nasıl dezenfekte edilmesi gerektiği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Hayvanlar Koronavirüs Taşıyıcısı Değil

Prof. Dr. Tayar, hayvanların koronavirüs taşıyıcısı olmadığını vurgulayarak, “Koronavirüs hastası birinin ağzından çıkan damlacıkların ete ulaşması durumunda, etle temas eden kişilerin virüse yakalanma riski artmaktadır.” dedi. Bu nedenle, kurban kesimi sırasında maske ve eldiven kullanımı büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, “Kurban etini, kesimden sonra en az 24 saat bekletmeli ve akan su altında yıkamalıyız.” şeklinde ekledi.

Kurban Kesenlerin Koronavirüse Karşı Tedbirleri Sıkı Tutması Gerekir

Prof. Dr. Mustafa Tayar, kurban etinin dinlendirilmesinin önemine değinerek, “Kurban etleri kesildikten sonra kasların ete dönüşmesi için dinlendirilmelidir. İdeal olan, etin 24 saat dinlendirilerek yenilebilir hale gelmesidir. Ancak bu yıl, koronavirüs nedeniyle bazı ek önlemler almak kaçınılmazdır.” dedi. Koronavirüsün et yoluyla bulaşmadığına dair güçlü kanıtlar olduğunu belirten Tayar, kesim sırasında herhangi bir hastalık taşıyan kesicinin etle bulaşma riskine dikkat çekti. “Kesim alanında, 7 kişilik bir dananın kesiminde en az 15-20 kişinin bulunması söz konusu. Bu tür yoğun ortamlarda etin bulaşma ihtimali artmaktadır. Bu nedenle, kesicilerin maske ve eldiven takmaları ve her kesimden sonra bunları değiştirmeleri önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Gıdalar Taşıyıcı Olabilir

Tayar, kesim yerlerindeki insan sayısının minimize edilmesi gerektiğine ve “Kesim yerlerinde insan hareketliliğini en aza indirmek, et parçalama aşamasında virüs bulaşma ihtimalini azaltmak açısından kritik bir öneme sahiptir.” diye belirtti. “Kurbana özel olarak, bu yıl eve getirdiğimiz etleri buzdolabına almadan önce akan su altında yıkamamız gerekmektedir. Koronavirüs gıda yoluyla bulaşmamakla birlikte, gıdalar taşıyıcı olabilir.” dedi.

Kurban Kesenlerin Koronavirüs Testi Yapması Gerekir

Prof. Dr. Tayar, yalnızca ete değil, kesim yerlerindeki diğer malzemelerin de virüsü taşıyabileceğine dikkat çekti. “Virüs, ete değil her yere bulaşabilir. İnsanlarda hastalık oluşturabilmesi için canlı hücreye girmesi gerekmektedir. Virüs, soğukta veya güneş ışığında hayatta kalamaz.” ifadelerini kullandı. Kurban kesim işleminin, diğer ülkelerde benzeri bulunmayan özel bir uygulama olduğunu belirten Tayar, “Bu nedenle, bu hastalığın gıda aracılığıyla bulaşması söz konusu değildir; fakat bir gıda aracılığıyla geldiğinde riskli olabileceği için baştan önlemlerimi alıyorum.” şeklinde konuştu. Kesicilerin eldiven ve maske takması, her işlemden sonra bunları değiştirmesi ve mümkünse testten geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.