Müslüman toplumlarda sıkça merak edilen konulardan biri olan istihare namazı, bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için kılınır. İstihare namazı, kılındıktan sonra uykuya yatarken, rüya görmek niyetiyle yapılır. Bu anlamda, istihare namazının nasıl kılınacağı ve ne zaman kılınacağı Diyanet’in açıklamalarıyla takip edilmektedir. İstihare namazı, uykuya dalmadan önce iki rekât olarak kılınması gereken bir ibadettir. İşte, istihare namazının kılınışı ve okunacak dualar hakkında detaylar:
İstihare Nedir, Nasıl Kılınır?
İstihâre, bir kimsenin gerçekleştirmek istediği bir işin kendisi için hayırlı olup olmadığını öğrenmek amacıyla, yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah’a dua etmesidir. İnsanlar, önemli kararlar alacakları veya bir seçim yapacakları zaman, bu seçimlerin dünya ve ahiret açısından kendileri için hangisinin daha hayırlı olduğunu bilemeyebilirler. Bu durumda, istişare eder ve Allah’tan yardım dilerler. Dolayısıyla, istihâre, yapılacak işin hayırlı olmasını istemek ve bu konuda Allah’tan yardım talep etmektir. Hz. Peygamber, ashabına her işte istihâreyi, Kur’ân’ın bir sûresini öğretir gibi öğretmiştir (Buhârî, Teheccüd, 28; De‘avât, 48; Tevhîd, 10).
İstihare Namazı Nasıl Kılınır?
İstihâre namazı mendup (önerilen) bir ibadettir. Birinci rekâtında Fâtiha sûresinden sonra Kâfirûn sûresi; ikinci rekâtında ise Fâtiha sûresinden sonra İhlas sûresi okunur. Namazın ardından istihâre duası yapılması gerekmektedir. Hz. Peygamber, istihârede şu şekilde dua edilmesini tavsiye etmiştir:
“Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlından ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; sen her şeyi bilensin, ben bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!” (Buhârî, Teheccüd, 28; De‘avât, 48; Tevhîd, 10).
İbadet ve sevap olarak kesin olarak iyi olduğu bilinen şeylerde istihâre yapılmaz. İstihâre, yapılmasının doğru olup olmadığı konusunda tereddüt edilen durumlarda tercih edilir ve yedi kez tekrarlanabilir. İstihâreden sonra, kişinin gönlünde bir açıklık oluşur ve ilk olarak kalbine doğan düşünce hayırlı kabul edilerek ona göre hareket edilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/26-27). İstihâreden sonra rüya görmenin ve bu rüyayı değerlendirme konusunda herhangi bir dayanağı yoktur. İstihâre namazı kılınamayacak durumda olanlar, sadece duasını okuyarak bu ibadeti yerine getirebilirler.
İstihare Namazı Duası Türkçe Anlamı (Diyanet Meali)
“Ey Allah’ım! Senin ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum ve kudretine sığınarak senden kudret istiyorum ve senin sınırsız lütfundan bana ihsan etmeni istiyorum; çünkü sen, her şeye kadirsin, ben bir şeye kadir değilim. Sen bilirsin, ben bilmem, Sen bilinmeyenleri bilirsin.
Allah’ım! Senin ezelî ilminde, yapmayı düşündüğüm bu iş benim dinim ve dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Eğer bu iş senin ezelî ilminde, benim dinim ve hayatım hakkında ve işimin akıbeti hakkında -erken veya geç olmasında- şerli ise onu benden geri çevir, beni de ondan vazgeçir ve benim için nerede olursa olsun yalnızca hayırlı olanı takdîr et, sonra beni ona râzı kıl.” (Tirmizî, Salât, 349; Buharî, De’avât, 48;)
İstihare Duası Ne Zaman Okunur?
İstihare duası, iki rekât namazın ardından okunması gereken bir duadır. Namaz kılma imkânı olmayanlar ise Allah’a hamd ederek, istihare duasını okuyabilirler. Namaz kılmadan da istihare duası okunabilir; ancak bunun daha hayırlı olduğu bilinmektedir. İstihare duası, doğrudan Allah’a yalvararak işlerin hayırla sonuçlanmasını, hayırlı olanın ilham edilmesini ve hangi işlerin daha hayırlı olduğunu istemek amacıyla yapılır. Ayrıca, Kur’an-ı Kerim’de geçen istihare duasının geçmişte birçok işe hayırlı geldiği belirtilmiştir. İki rekât namazın ardından aşağıdaki istihare duası okunur. Hayırlı günlerde, özellikle Cuma, Perşembe gecelerinde okunan istihare duası Allah katında daha kıymetli olup, yardım isteyenlerin dileklerine vesile olmaktadır.
İstihare Namazı Fazileti
Namaz kılabilecek durumda olanlar için istihare namazı; birinci rekâtta Fâtiha suresi ve Kâfirûn suresi okunur. İkinci rekâtta ise Fâtiha suresinin yanı sıra İhlas suresi okunur ve iki rekât namaz tamamlanır. İstihare namazını bitirdikten sonra istihare duası okunmalıdır. Arapça olarak okunan istihare duasının yanı sıra, Türkçesi de okunabilir. Namazı bitirip secdeden kalkmadan Türkçe meali de okunup, kıbleye dönerek uyunmalıdır. Âlimlere göre, “Muhakkak ki doğru uygulayıp, gönülden isteyenlerin, Allah dualarını kabul eder” inancı hâkimdir.