DOLAR 10,9000-0.88%
EURO 12,3333-0.95%
ALTIN 632,65-0,83
BITCOIN 5452440,47%
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

06:48

İMSAK'A KALAN SÜRE

İsmi Azam Nedir? Özellikleri ve Duası

İsmi Azam Nedir? Özellikleri ve Duası

ABONE OL
13 Şubat 2025 00:59
İsmi Azam Nedir? Özellikleri ve Duası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsmi Azam Nedir?

İsmi Azam, kelime anlamı itibarıyla “isimlerin en büyüğü” veya “en yücesi” demektir. Allah’ın varlığını ve yüceliğini ifade eden 99 ismi bulunmaktadır. Bu isimlerin en kıymetli ve yüce olanları ise İsmi Azam olarak adlandırılmaktadır. Ancak, Allah’ın İsmi Azam olan isimlerinin hangisi olduğu kesin bir şekilde bilinmemektedir. Bazı rivayetlere göre, İsmi Azam olarak kabul edilen Allah’ın isimleri şunlardır:

  • El-Rahman: Kainattaki tüm varlıklara merhamet eden ve şefkat gösteren.
  • El-Rahim: Merhamet sahibi olan, nimetlerine şükreden müminlere daha çok mükafatlandıran.
  • El-Mennan: İnsanlara iyilikte bulunan ve lütufta bulunan.
  • El-Vahid: Eşi benzeri olmayan, tüm noksan sıfatlardan münezzeh.
  • El-Samed: Tüm varlıkların O’na muhtaç olduğu, her şeyin O’na başvurduğu varlıktır.
  • El-Hayy: Ebedi hayat sahibi olan.
  • El-Kayyum: Zarar görmeyen, sürekli var olan ve tüm varlıkları ayakta tutan.

Ensonhaberler

İsmi Azam Duasının Faziletleri

İsmi Azam ile yapılan dualar, Allah’ın isimlerine sığınarak gerçekleştirildiğinde, kişinin tüm kötülüklerden korunması ve arzularının yerine gelmesi için önemli bir vesiledir. Bu duaların içtenlikle ve Allah’ın merhametine sığınarak yapılması, her kapıyı açacağına dair bir inanç vardır. Özellikle Cuma günleri, Cuma namazı saatinde okunması durumunda, bu duaların Allah katında kabul edilmeyeceğine dair bir inanç da bulunmaktadır. Dua ederken Allah’ın isimlerine sığınmak, Araf Suresi 180. Ayetinde şöyle ifade edilmektedir: ‘En güzel isimler Allah’ındır. O’na o güzel isimleriyle dua edin ve O’nun isimleri hakkında gerçeği çarpıtanları bırakın. Onlar yaptıklarının cezasına çarptırılacaklardır.’

Bir rivayete göre, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) bir Cuma günü mescitte namaz kılarken, bir kişi İsmi Azam duasını eder. Namazdan sonra Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: ‘Aranızdan biri bugün öyle bir dua etti ki, kim o duayı yaparsa istedikleri Allah tarafından kabul edilir.’

Hadis-i Şeriflerde İsmi Azam Duası

Peygamber Efendimiz (s.a.s), İsmi Azam’ın hangisi olduğunu net olarak bildirmemiştir. Bunun sebebi, ümmetin Allah’ın her ismine saygı gösterip sığınmasını sağlamaktır. İsmi Azam dualarında insanlar, Allah’ın varlığını ve yüceliğini kabul ederek ve inanarak dua ettiklerinde, Allah katında bu duaların kıymeti artar ve bu nedenle duaları geri çevrilmez. İşte İsmi Azam ile ilgili bazı hadis-i şerifler:

  • 1- Bu duayı yapan, Allah’ın İsm-i Âzam’ı ile dilekte bulunmuş olur. Allah, İsm-i Âzam’ı anılarak kendisinden talepte bulunulduğunda talebi yerine getirir; İsm-i Âzam ile dua edildiğinde duayı kabul eder.
  • 2- Allah’ım! Senin Allah, âhad ve samed oluşunu, doğurmak, doğmak, dengi ve benzeri bulunmak gibi beşerî özelliklerden münezzeh bulunuşunu vesile edinerek senden talepte bulunuyorum.

İsmi Azam Duaları

  • 1- Allahümme inni eselüke bi enneke enta allah-ul vahidul ehed es samed ellezi lemtelid velemtuled velemyekunleke küfüven ehed. Meali: O Allah’tır, birdir. Allah Samed’dir (bütün varlıkların doğrudan doğruya muhtaç olduğu ve başvurduğu, sıkıntılı anlarında ‘aman’ diye yalvarıp çağırdığı yegane varlıktır). Allah, doğurmamıştır, doğrulmaksızın O’nun hiçbir dengi yoktur, olamaz da…
  • 2- Allahümme la ilahe İllallah Entel mennanü bediuğuz semavati velarz zal celali vel ikram ya hayyu ya kayyumu inni es elüke Meali: Allah’ım! Her türlü övgü sana mahsustur. Senden başka ilah yoktur. Mennânsın, gökleri ve yeri yokken var edensin, celâl ve ikram sahibisin. Ey yaşayan, diri, canlı, ölümsüz, ezelî ve ebedî olan, zatı ile kaim olan, her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, uykusu ve uyuklaması olmayan, varlıkları yöneten, koruyan ve ihtiyaçlarını üstlenen Allah’ım! cümleleri ile sana dua ediyor, senden talepte bulunuyorum.
  • 3- Allahümme inni es’elüke ya alimel hafiyye, ve ya men-is-semau bikudretihi mebniyye, ve ya men-il-erdu biizzetihi mudhıyye, ve ya men-iş-şemsü vel-kameru binuri celalihi müşrika ve mudıyye ve ya mukbilen ala külli nefsin mü’minetin zekiyye ve ya müsekkine ra’b-el-haifine ve ehl-et-takıyye, ya men havaicul-halki indehü makdıyye, ya men neca Yusüfe min rıkk-il-ubudiyye, ya men leyse lehü bevvabün yunadi vela sahibun yağşa ve la vezirun yu’ti ve la gayruhu rabbün yud’a ve la yezdadu ala kesretil-havaici illa keremen ve cuden ve sallallahu ala Muhammedin ve alihi ve a’tini süali inneke ala külli şey’in kadir.
  • Meali: Allahım, Senden yalvararak diliyorum. Ey gizliyi bilen; Ey, Semâ kudreti ile bina edilen; Ey, yer izzeti ile döşenmiş olan; Ey, Celâlinin nuru ile Güneşi ışık saçıcı, Ayı da parlayıcı kılan; Ey, her inanmış temiz nefse teveccüh eden, Ey; korkanların, müttekilerin korkusunu sükûna erdiren; Ey, yaratıkların ihtiyaçları ve dilekleri indinde yerine getirilen; Ey, Yusuf’u kölelik boyunduruğundan kurtaran; Ey, kullarının ihtiyaçlarını zatına arzetmek için araya bir vasıta koymayan, her dilek sahibinin müracaatlarını doğrudan doğruya kendisi dinleyen ve alıp veren bir vezîri olmayan Rab’bim, Ey, kendisinden başka dua edilen bir Rab olmayan, dilek ve ihtiyaç sahiplerinin çokluğu Onun kerem ve cömertliğini arttıran Allah, Muhammed Aleyhissalatü Vesselama ve ehl-i beytine ve eshabına salat-ü selam etsin. Duamı kabul buyur, isteğimi ver çünkü sen, her şeye kadirsin.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP