İdrardan Kan Gelmesi Neden Olur, Tedavisi Nedir?

İdrardan kan gelmesi, hematüri olarak da bilinir. Birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. İdrardaki kan ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bu nedenle idrarınızda kan olsa bile bir doktora görünmelisiniz. Çıplak gözle görülmese de idrar mikroskop altında görülebilecek kadar kan içerebilir. Bu durum ancak bir idrar tahlili yardımı aracılığı ile belirlenebilir. Kanlı idrar; pembe veya kırmızı renk olabilir. İdrar rengini değiştirmek için az miktarda kan yeterlidir. Kanama genellikle ağrılı değildir, ancak idrardaki pıhtı ağrılı olabilir. Hastalarda diğer belirti ve semptomlarla birlikte hematüri mevcut olabilir.

İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri) Neden Olur?

İdrarda kan durumuna rastlamanın pek çok çeşitli faktör ile yakından ilişkisi vardır. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek enfeksiyonları, prostat büyümesi ve kanser gibi pek rahatsızlık sonucunda idrarda kan gözlemlenebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarından Nasıl Korunulur?

İdrardan kan gelmesi durumunun başlıca sebeplerinden birinin idrar yolu enfeksiyonları olduğu düşünüldüğünde bu noktada enfeksiyonlardan korunmak için yapılması gerekenler söz konusu olur. İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için bol sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra cinsel ilişkiden hemen sonra idrara çıkılmamalı ve temizliğe dikkat edilmelidir.

İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri) Tanısı-Tedavisi

İdrardan kan gelme tedavisi için hematürinin nedenini belirlemek çok önemlidir. Bu nedenle idrarında kan görülmesi şikâyeti ile doktora giden hastalarda altta yatan nedeni bulmak için çeşitli testler yapılır.  Tanıyı koymak için doktorlar önce kişinin tıbbi geçmişini alarak hematüriye neden olan bozukluğun öyküsünü ararlar. Daha sonra kişi muayene edilir ve bozukluğa ilişkin fiziksel bulgular tespit edilmeye çalışılır.  İdrar tahlili hematüri tanısında son derece önemlidir. İdrar tahlili, idrarında kan bulunan hastalarda enfeksiyon ve böbrek taşı gibi durumları tespit etmek için kullanılır. Mikroskobik hematüri, başka hastalıkları olan kişilerde yapılan idrar testleri sonucunda ortaya çıkabilir. Kanamanın devam edip etmediğini belirlemek için hematürisi olan kişilerde idrar tahlili de yapılabilir.  Ultrason, BT ve MRI gibi görüntüleme testleri, hematürinin altında yatan durumun teşhis edilmesine yardımcı olabilir.   Sistoskopi, ucunda kamera bulunan ince bir tüpün üretradan geçirilerek mesaneye sokulduğu bir muayenedir. Bu test, üretra ve mesaneyi hastalık belirtileri açısından değerlendirir.