Güneş Çarpması Nedir, Nasıl Önlenir?

Güneş çarpması, bir kişinin çok sıcak ve aynı zamanda güneşli bir ortamda uzun süre zaman geçirmesi durumunda ortaya çıkmakta olan bir durumdur. Güneş çarpması, aynı zamanda sıcak çarpması olarak da adlandırılır, acil tıbbi müdahale gerektirir.

Yaz rahatsızlıkları geniş bir tanımdır ve birçok farklı durumu içerir. Sıcak çarpmasından hayatı tehdit eden güneş çarpmasına kadar, ısıya bağlı durumlar uygun şekilde tedavi edilmezse iç organlara zarar verebilir. Beyin, kalp, böbrekler ve kas dokusu tedavi edilmeyen güneş çarpmasından zarar görür. Bunlardan etkilenebilecek organlar işlevini yitirebilir.

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Güneş çarpması belirtileri ile bu durumun kontrol altına alınması gerektiğine karar verilebilir. Güneşe ve ısıya maruz kaldıktan sonra vücut su ve tuz kaybeder. Yorgunluk, halsizlik, kas spazmları gibi ısıya bağlı yorgunluklar bu durumdan kaynaklanabilir. Bu durum ilerledikçe ve vücut termal dengeyi koruma yeteneğini kaybederken, vücut ısısı düşer Tehlikeli bir şekilde yükselebilir ve güneş çarpması denilen bir duruma neden olabilir. Rektal ölçümle 40 derecenin üzerinde tespit edilen vücut ısısı, güneş çarpmasının ana belirtisidir. Konfüzyon, ajitasyon, konuşma sorunları, deliryum, nöbetler ve koma gibi nörolojik semptomlar güneş çarpması sonucu ortaya çıkabilecek semptomlar arasındadır.

Güneş Çarpması Nasıl Önlenir?

Güneş çarpmasından korunmak için alınabilecek pek çok yöntem bulunmaktadır. Güneş çarpması, dikkat gerektiren, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. Özellikle sıcak yaz aylarında, nemli kalmak ve serin kalmak önemlidir. Hafif ve rahat kıyafetler seçmek, dışarıdaki zamanınızı ayarlamak ve güneşten kaçınmak güneş çarpmasını önlemek için atabileceğiniz diğer adımlar arasındadır. Dar, kalın giysiler seçmek vücudunuzun kendi termal dengesini oluşturmasını engelleyebilir. Bu aynı zamanda güneş yanığı için de geçerlidir. Yüksek koruma faktörüne sahip şapkalar, güneş gözlükleri ve kremler güneşin zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı olabilir. Güneş kremi kullanıyorsanız, her iki saatte bir yeniden uygulamayı unutmayın. Tüm bunlara ek olarak yazın yüksek sıcaklıklarında özellikle de evcil hayvanlar, çocuklar ve yaşlılar arabaya çok fazla maruz bırakılmamalıdır. Araba park halinde gölgede bile bulunuyorsa bu durum güneş çarpmasına yol açabilir.