Göz Kanlanması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Göz kanlanması yaygın görülen göz hastalıkları arasında bulunmaktadır. Göz kızarması olarak da bilinen bu durum genelde önemsiz olarak ortaya çıkıp kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bazı durumlarda hem göz hem de genel sağlık durumu için tehdit edici bir durum yaratabilir. Bu yüzden, göz kanlanması üzerinde dikkatli durulması gerekir.
Göz Kanlanması Nedir?
Göz kanlanması tanımı itibariyle gözün sklera olarak bilinen beyaz kısmının içinde meydana gelen kırmızı belirtilerdir. Bu dokunun içinde küçük ve ince kan damarları bulunmaktadır. Küçük ve ince kan damarları yapıları gereği oldukça hassas bir yapıdadırlar ve kolay bir şekilde patlayabilirler. Damarların herhangi bir nedene bağlı olarak zarar görmesinden ötürü kan dışarıya sızmış olur ve göz akı ile birlikte göz bebeğinin çevresine yerleşir. Sızıntının boyutuna göre de gözün bir kısmı kırmızı görülebilir. Kan şiddetine bağlı olarak çok daha büyük bir kırmızı leke de oluşabilir.
Bu durum arttıkça gözün bazı bölgelerinde dışarıya doğru bir şişliğin meydana gelmesi de olası olmaktadır. Göz kanlanmasında aynı zamanda mutlak bir şekilde damarın hasar görmesi söz konusu olmamaktadır. Kılcal damarlarda aşırı şekilde kan toplanmasının ve bu toplanma sonrasında damarların genişleyebilmesi de göz kanlanması olarak ifade edilen duruma yol açmaktadır. Normal durumda görünür halde olmayan bu kılcal damarlar kanın yoğunlaşma yaşaması ile görünür hale gelirler ve gözde de kanlı bir görünüm ortaya çıkarırlar. Göz kanlanması genelde kendiliğinden iyileşmesine rağmen kronik göz kanlanması belirli hastalıkların işaretçisi olabilir.
Göz Kanlanması Belirtileri Neler?
Göz kanlanması belirtileri temel olarak göz bebeğinin çevresinde kanlanma meydana gelmesine karşılık, farklı etkiler de oluşturabilmektedir. Bu bakımdan;
- Gözün beyaz kısmında oluşan kızarıklık,
- Gözde tahriş hissinin oluşması,
- Gözün daha dolgun olarak hissedilmesi,
- Gözde meydana gelen ağrı,
- Göz bebeğinde kanlı görüntü
- Işığa karşı duyarlılık,
- Gözde basınç ve şişlik oluşması yaygın görülen belirtilerdir.
Bu belirtilerin hepsinin aynı anda görülmesi gerekmemektedir. Bazı durumlarda tek bir belirti, göz kanlanmasının belirtisi olabilmektedir.
Göz Kanlanması Nasıl Geçer?
Göz kanlanması nasıl geçer sorusuna yanıt bu durumu oluşturan nedenlere göre değişmektedir. Çoğu hastanın göz kanlanması bir hafta gibi bir süre içerisinde kendiliğinden geçecektir. Hatta bazı durumlarda göz kanlanması günlük olarak da görülüp özellikle uyku sonrasında geçebilmektedir. Fakat gözden değil de örneğin yüksek tansiyon gibi bir sebepten ötürü göz kanlanması görülüyorsa bu durumda hastalığın sebepleri üzerinde mutlaka durulması ve buna uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.
Bazı durumlarda gözün iltihaplanması da göz kanlanmasına neden olur. Bu durumlar için de hekim tarafından verilmiş olan göz damlalarının kullanılması gerekmektedir. Eğer uzun süreli televizyon, telefon ya da bilgisayar ekranına bakmaktan ötürü göz kanlanması oluşmuşsa bu durumda gözlerinizi dinlendirmek en iyi tedaviyi sizlere sunacaktır.