Genital Siğil Nedir, Nasıl Geçer?

Genital siğil cinsel ilişki sonucunda en sık rastlanan ve bulaşabilen hastalıklardan bir tanesidir. Human Papilloma virüs ya da halk arasında HPV olarak bilinen hastalığın sonucunda genital siğil oluşmaktadır. He erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen genital siğilden korunmanın en önemli tedbiri ise HPOV aşısı olmaktadır.

Genital Siğil Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Genital siğil oluşum nedenleri arasında Human Papilloma virüs yer almaktadır. Temas ile bulaşmaya ve yayılmaya başlar. Enfekte bir cilt ya da mukoza ile teması sonucunda bulaş ihtimali vardır. En sık bulaş ihtimali ise cinsel yol ile olmaktadır. Temas halinde vücutta bulunan çatlaklardan içeriye giren virüs içeriye yerleşir. Bulaş olması için genital bölgede siğilin görülmesi gerekmemektedir. Virüsün deride bulunan çatlaktan girmesi ve yerleşmesi yeterlidir. Genital siğillerde daha fazla HPV virüsü bulunur. Latent olarak kalıp bir bulguya yol açmadan önce aylarca bekleme ihtimali vardır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda oluşmaya başlayabilir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğil belirti vermeyecek şekilde olabilir. Ancak çoğu zaman kabarık ve deri renginde lezyonlar görülür. Karnabahar görünümlü kabartılar oluşabilir. Kaşıntı ve rahatsızlık hissi genital siğil belirtileri arasındadır. Özellikle genital bölgede ağrı belirti olabilir. Erkeklerde idrar yaparken idrarın çatallanarak çıkması da genital siğil belirtileri arasındadır.

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğil tedavisi için herhangi bir belirti görüldüğünde acilen doktora başvurulması gereklidir. Doktor kontrolünde cerrahi müdahale ile çıkarılması mümkündür. Ayrıca koter ve lazer ile siğil sonucunda oluşan lezyonun yakılması da tedavi yöntemleri arasındadır. Bir diğer tedavi yöntemi ise kriyoterapi ile siğilin dondurulmasıdır. Anal bölgede bulunan siğiller için anal bölgenin tedavi edilmesi gerekir. Ağızda görülen siğiller için ise Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından muayene yapılması mümkündür.

Genital siğil krem tedavisi oluşan şikâyetlerin azaltılması için kullanılır. Cildin diğer taraflarında görülen siğiller için kullanılan kremlerden farklı olduğu için cildin diğer yerlerinde kullanılmaması gereklidir. Genital siğil tedavisi için evde sirke ve çay ağacı yağı kullanılabilmektedir. Ancak işe yaradığına dair kesin bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bu nedenle belirtiler ile karşılaşıldığı an bir doktora başvurulması önemlidir.