Evden Çalışma İçin Nasıl Bir Ortam Hazırlanmalı?

Evden çalışmak, özellikle de küresel pandeminin ardından daha fazla yaygınlaştı. Küresel pandemi sürecinde pek çok şirket, çalışanlarına evden çalıma olanağı sunmuştu. Küresel pandeminin etkilerinin geçmesinin ardından ise, bu çalışma modeli halen sürdürülmeye devam edildi.

Çalışma Dostu Alanlar Yaratın

Sınırlı bir alanda çekici bir iş yeri sağlamak zor olabilir. Şanslıysanız, evinizde çalışmak istediğiniz bir yer bulabilirsiniz. Sehpayı kanepenin yanına koymayı veya yatağın yanındaki komodini küçük bir masayla değiştirmeyi deneyin. Evden çalışma ortamı hazırlama noktasında gerekli tüm detayları göz önünde bulundurun. Tüm görünür dikkat dağıtıcıları kaldırın. Yalnızca iş için ihtiyacınız olanı elinizde tutun. Görüntülü arama yaparken arkada dağınık bir görünüme izin vermeyin.

Sınırlarınızı Belirleyin

Başka insanlarla birlikte yaşadığınızda sınırları belirlemek daha da önemli hale gelir. Evinizde yaşayan insanlarla evden çalışma noktasını nasıl karşılayacağınıza karar verin. Birlikte yaşadığınız insanların size ne zaman yaklaşmaları ve ne zaman alanınıza girmemeleri gerektiklerini bilmeleri için örsel ipuçları yaratın. Ancak, çalışma alanınızın evinizdeki en yoğun bölgede bulunabilme ihtimaline karşı sizler de anlayışlı olun.

Kendi Zevklerinizi Yansıtın

Odanızı sıkıcı ofis malzemeleriyle karıştırmayın. Alanınızın geri kalanıyla uyum sağlayan bir masa bulun. Alanınızı düzenlemek için depolamaya ihtiyacınız var. Duvar rafları işe yarayabilir, ancak protatif basit bir raf da yeterli olacaktır. Güzel bir fotoğraf veya sanat eseri de çalışma alanınızı rahat ve ilginç hale getirebilir.

Göz Yorgunluğunu İhmal Etmeyin

Konsantre olabilmek için, üzerinde çalıştığınız şeyi görebilmeniz gerekir. İster masa lambası ister tavan lambası olsun, aydınlatma konusu oldukça önemlidir. Göz yorgunluğunu azaltmak için doğrudan pencere önü veya arkasına çalışma alanınızı kesinlikle oluşturmayın. Bunun yerine hem yeterli güneş ışığı alabileceğiniz bir yer seçin hem de hafif loş bir yer seçin. Bu sayede göz yorgunluğu seviyesi neredeyse minimuma inecektir.

Uyku Düzeninizi Belirleyin

Home office çalışmak her ne kadar rahat ve konforlu gibi görünse de disiplin gerektiren bir çalıma stilidir. Bu nedenle tıpkı ofisteymiş gibi çalışma saatlerine ve uyku düzenine dikkat etmek gerekir. Bu sayede hem işler aksamamış olacak hem de hayat standartlarınız devam edecek.