Evcil Hayvanlar Nasıl Yıkanır?

Hayatlarını ve evlerini bir evcil hayvan ile paylaşmak isteyerek, sahiplenen kişilerin akıllarına gelen ilk soru evcil hayvanlar nasıl yıkanır olmaktadır. Evcil hayvanların temiz olması, hem kendi sağlıkları hem de onlarla yaşamakta olan diğer insanların sağlıkları adına oldukça önemlidir. Ancak evcil hayvanları yıkarken herhangi bir problem yaşamamak adına çeşitli etkenlere dikkat etmek gerekir.

Evcil Hayvanlar Yıkanır mı?

Evcil hayvanları yıkamak pek çok hayvan sahibinin kafasını karıştıran bir konudur. Kimi hayvan sahipleri, özellikle kedi gibi evcil hayvanların yıkanmaması gerektiğini savunsa da, bazı durumlarda evcil hayvanların yıkanması zorunlu hale gelmektedir.

Kimi evcil hayvanlar fizyolojik özellikleri sebebiyle kendilerini temizleyebilen canlılardır. Örneğin kediler tükürük bezleri sayesinde, kendilerini tükürerek temizleyebilir. Ancak yetersiz bakım gibi durumlarda, kedilerin kendilerini temizleyemiyor oldukları görülür. Yalayarak kendini temizleme özelliğinin tüm evcil hayvanlarda bulunduğunu düşünmek ise doğru olmayacaktır. Pek çok köpeğin de birbirini yaladığı görünse de, çoğu zaman bu köpekler için yeterli hijyeni sağlamaz. Özellikle evcil hayvanınız dışarı çıkıyorsa, bu durumda belirli aralıklarla yıkamanız gerekebilir.

Evcil Hayvanları Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Etkenler

Evcil hayvanları yıkama esnasında ve sonrasında dikkat etmeniz gereken etkenler, herhangi bir sağlık problemleri yaşamamaları adına çok önemlidir. Evcil hayvanınızın türü için özel olarak üretilmiş ürünleri kullanarak yıkamalı, ardından tamamen kuru olacak şekilde kurutmalısınız. Doğru ürünler kullanılarak yıkanan evcil hayvanlarda bit veya pire oluşumu ihtimalinin oldukça düştüğü bilinmektedir. Evcil hayvanınızı yıkarken dikkat etmeniz gereken ilk etken, yıkanma esnasında kullanacağınız ürünlerin evcil hayvanınıza özel üretilmiş olmasıdır.

Örneğin kediler ile köpekler için üretilen şampuanlar birbirinden çok daha farklıdır. Hayvanların kendi türlerine ait şampuanlar ile yıkanması, tüy sağlıkları için büyük bir öneme sahiptir. Evcil hayvanınızı yıkarken kendinize ait herhangi bir şampuan ya da sabun kullanmanız da kesinlikle tavsiye edilmez. Evcil hayvanların pek çoğu sudan korkabilir. Bunun sebebi ise suyu tanımıyor ve başlarına ne geleceğini bilmiyor olmalarıdır. Evcil hayvanınızı yıkarken su ile ilgili herhangi bir travma yaşamasını engellemek adına sakin şekilde yaklaşmanız gerekir. Büyük tepkilerden kaçınmalı, yıkadığınız ortamda kendine zarar verebileceği eşyaları ortadan kaldırmalısınız.