Doktora Nedir, Nasıl Yapılır?

Doktora, 2 yıllık yüksek lisans eğitiminin ardından akademik kariyerine devam etmek isteyenlerin başvurması gereken bir yoldur. Ancak doktora yapmanın bazı şartları ve gereklilikleri vardır. Buna ek olarak doktora eğitim süresi yüksek lisansa göre çok daha uzundur.

Doktora Süreci Nasıl İşler?

Doktora öğrencisi olarak, bir yüksek lisans dersini tamamladıktan sonra, alanda yeterli bilgiye sahip olduğunuzu kanıtlamak için bir doktora yetenek sınavına gireceksiniz. Yetenek sınavını geçtikten sonra, tez aşamasına başlamak için tez teklifinizi gönderin. Bitirme tezi için belirlenen saatte Bitirme Tezi İzleme Komitesi ile bir toplantı yapılarak mezuniyet tezinin ilerleyişini kontrol edilir. Doktora bir çeşit araştırma derecesidir, bu nedenle çoğu zaman araştırmaya harcanır. Kesin adımlar çalışma alanınıza bağlıdır. Kaynak araştırması kütüphanelerde, deneyler ve laboratuvarlarda saha araştırması yapılabilir.

Doktora Şartları Nelerdir?

Doktora şartları noktasında Türkiye'de lisansüstü eğitim ve öğretim YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından düzenlenmektedir. Yükseköğretim Kurumu Lisansüstü Eğitim Yönetmeliği'ne göre, adayların yüksek lisans derecesini tezli bir şekilde tamamlamış olması ve ilgili Senato kararı ile belirlenen sayıda ALES puanı almış olmaları gerekmektedir. Buna ek olarak yabancı dil sınavlarında da en az 55 puan alınmış olunması gerekmektedir. ALES puanlarına ek olarak, bilimsel değerlendirme testleri ve/veya mülakatların sonuçları da dikkate alınacaktır. Doktora gereklilikleri ve derslere kabul ile ilgili diğer hususlar, sorumlu Senato tarafından çıkarılan yönetmeliklerle düzenlenir.

Doktora Kaç Yıl Sürmektedir?

Doktora yapmak kaç yıl sürer konusunda Türkiye'de 8 yarıyıl (4 yıl), 2 yarıyıl doktora eğitimi ve 6 yarıyıl tez için gereklidir. Ancak, bazı istenmeyen gecikmeler (örneğin, bazı materyallerin bulunması zor veya daha derinlemesine araştırma gerektiriyorsa) tez çalışmasını 8 yarıyıldan (4 yıl) fazla uzatmak vardır.  Doktora programı en fazla dört yarıyılda tamamlanmalıdır. Bu süre içinde öğreniminizi tamamlamazsanız veya üniversitenin belirlediği asgari not ortalamasına (YÖK) ulaşmazsanız ilişiğiniz kesilir.   Dersi başarıyla tamamlayan, yeterlik sınavını geçen ve tez önerisini kabul eden doktora adaylarının 12. yarıyılın sonuna kadar tezlerini tamamlamaları gerekir. Aksi takdirde ilişikleri direkt olarak kesilecektir. Başka bir deyişle, bir doktora tamamlamak için 16 yarıyıl (8 yıl) sürer.