Ciltteki Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah nokta, pek çok kişi için büyük bir cilt sorunudur. Hem erkek ciltlerinde hem de kadın ciltlerinde baş gösteren siyah noktalar aslında bir çeşit akne türüdür. Yüzdeki en yaygın yer burundur. Siyah nokta durumuna yalnızca yüz bölgesinde değil; boyunda, kollar ve omuzlarda da rastlayabilmek mümkündür. Siyah nokta, ciltteki kıl kökleri tıkandığında ortaya çıkar. Foliküller kıl ve aynı zamanda da yağ üretmekte olan yağ bezleri içerir. Sebum olarak da isimlendirilmekte olan bu yağ cildinizin yumuşak kalmasına yardımcı olur. Ölü deri hücreleri ve sebum kıl köklerinde birikir. Bu folikülün ağzında cilt kapalı kalıyorsa beyaz noktalardan bahsediyoruz demektir. Cilt açıldığında bir miktar havaya maruz kalarak koyulaşma durumu ile karşı karşıya kalır.

Siyah Noktaların Semptomları

Ciltteki siyah noktalar koyu renkli oldukları için ciltte kolayca bulunurlar. Sivilce gibi şişip şişmediği için ağrısızdır. Akne, bakterilerin bu tıkanmış kıl kökünde kolonize olması ve çoğalmasıyla oluşur.

Siyah Noktalara Ne iyi Gelir?

Siyah noktaları tedavi etmenin birçok yolu vardır. Tedavi koyulaşmanın derecesine ve diğer cilt problemleriyle birlikte bulunmasına bağlıdır.

Dermokozmetik Ürünler

Siyah nokta tedavisi için reçetesiz bir şekilde satılmakta olan pek çok kozmetik ürünü eczanelerin dermokozmetik bölümünde bulunmaktadır. Bu ürünler krem ve maske şeklinde gelir ve doğrudan cilde uygulanır. Siyah nokta önleyici kozmetikler pek çok yararlı bileşen içermektedir. Bu ürünler vakterileri öldürerek, fazla sebumu kurutarak ve ölü deri hücrelerini eksfoliye ederek çalışırlar.

Kimyasal Peelingler

Kimyasal peelingler mutlaka bir dermatolog gözetiminde kullanılmalıdır. Ovma anlamına gelen eksfoliasyon, ölü deri hücrelerini ve kiri ciltten uzaklaştırır. Pürüzsüz bir cilde ulaşma noktasında kimyasal peeling, tedavi sonrası cildin temizlenmesini ve yenilenmesini sağlar. Cildi yatıştırır.

Mikrodermabrazyon

Siyah noktalardan kurtulmak noktasında oldukça etkili olan bu yöntem, 1990'lardan beri Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılan çok popüler bir tedavidir. Bu cerrahi olmayan bir yöntemdir ve cildin kimyasal ve lazersiz mekanik soyulması olarak adlandırılır. Ağrısız bir alternatif tedavidir. Hasarlı cilt bakımının ve cildinizin daha genç görünmesini sağlamanın hızlı ve kolay bir yolu olarak, yoğun bir yaşam tarzında bile kısa sürede kullanılabilme imkânı sunar.