Çeşme Suyu Nasıl İçme Suyu Haline Getirilir?

Çeşme suyu, İnsan sağlığına zararlı olabilecek birçok mikroorganizmayı içerebildiği için içilmesi tavsiye edilmeyen su türlerinden biridir. Geliştirilmekte olan teknolojinin uygulanması, musluk suyunu içme suyuna dönüştürmek için çeşitli yöntemlerin geliştirilmesine yol açmıştır. Bu yöntemler arasında en sık kullanılan evde arıtma sistemlerinin mevcut hale getirilmesidir.

Çeşme Suyunu İçme Suyu Haline Getirme Yöntemleri

İnsanların musluk suyunu çeşitli şekillerde arıtmadan tükettiğinde birçok hastalığa yakalanabileceği ortaya çıkmıştır. Sağlıksız olduğu bilinen musluk suyunu arıtmanın birçok yolu vardır. Bu yöntemler arasında basit arıtma, kaynatma, damıtma, klorlama, UV ışınlaması ve filtrasyon yer alır.

Prosedürün ortak yanı, musluk suyundaki zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırmasıdır. Bazı uygulamalar bu konuda daha başarılı olurken bazıları da zararlı ve faydalı mikroorganizmaları ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle, sağlıklı su içmek söz konusu olduğunda uygulamanızı dikkate almak ve en doğru yöntemi seçmek önemlidir.

Çeşme suyunu içme suyu haline getirmek noktasında sudaki zararlı mikroplardan kurtulmanın en kolay yolu kaynatmaktır. 35-36 derecenin üzerindeki sıcaklık seviyelerinde yaşamakta olan mikroorganizmalar insanlarda çeşitli hastalıkların gözlemlenmesine sebebiyet verebilir. Suyu yaklaşık 2 dakika kaynatmak sudaki tüm bakteri ve mikropları öldürür. Kaynar su, sudaki faydalı mineralleri yok etmez. Ancak çok uzun süre kaynatırsanız sudaki diğer gazlar buharlaşacak ve suyun tadı kötü olacaktır. Bu nedenle kaynar su, içmeden önce birkaç kez aktarım uygulamasına tabi tutulmalıdır.

Çeşme suyunu içme suyu haline getirme yöntemleri arasında damıtma da bulunur. Damıtma, suyun önce buharlaştırıldığı ve daha sonra tekrar alçıtaşı haline gelmesi için soğutulduğu işlemdir.

Çeşme Suyu Arıtmanın Özellikleri Nelerdir?

Musluk/ çeşme suyunun içme suyu formuna dönüştürülmesinde en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri olan arıtma işlemi, en yaygın olarak evsel arıtma cihazları ile gerçekleştirilir. Ev temizlik özellikleri arasında bulunan filtre, musluk suyundaki zararlı mikropları yok eder ve içme suyunda faydalı mikropların bulunmasını sağlar. Bu yıkayıcılardaki filtreler belirtilen süre içerisinde değiştirilmelidir. Bu, filtrede biriken yabancı maddelerin arıtılmış suyu kirletmesini önler. Arıtma özellikleri sayesinde daha sağlıklı bir şekilde su içmek mümkün bir hale gelir.