Başlıklar
Anembriyonik gebelik, halk arasında boş gebelik olarak bilinen, düşüklerin en yaygın sebeplerinden biridir. Bu durum, gebelik kesesinin geliştiği ancak içinde embriyonun yer almadığı bir durumu ifade eder. Başlangıçta normal bir gebelik belirtileri gösterse de, zamanla bu belirtiler kaybolur ve genellikle düşük gerçekleşir. Peki, boş gebelik tam olarak nedir, nasıl teşhis edilir ve hangi tedavi yöntemleri uygulanır?
Boş gebelik, tıbbi literatürde anembriyonik gebelik olarak adlandırılır. Bu durum, döllenmiş bir yumurtanın rahme yerleşmesi ile başlar, fakat bu döllenme sonucunda bir embriyo oluşmaz. Boş gebelik, birinci trimesterdeki düşüklerin yaklaşık %50’sine yol açar ve 20-24 yaş aralığındaki kadınlarda %10, 40 yaş üstü kadınlarda ise %51 gibi yüksek bir oranla görülmektedir.
Erken gebelikte yaygın olarak görülen belirtiler, boş gebelikte de ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şunları içermektedir:
Bununla birlikte, birkaç hafta sonra bu belirtiler kaybolabilir. HCG (hamilelik hormonu) düzeylerinin sabit kalması veya düşmesi, gebeliğin ilerlemediğini gösteren önemli bir işarettir.
Boş gebelik genellikle aşağıdaki faktörlerden kaynaklanmaktadır:
Boş gebeliğin tanısı, genellikle ultrason ile konulmaktadır. Genellikle gebeliğin 7-10. haftalarında gebelik kesesi boş olarak görünür. Ek olarak, yapılan kan testleri ile hCG düzeylerinin azaldığı veya normale döndüğü tespit edilerek, boş gebelik teşhis edilir.
Boş gebelik tanısı konulduğunda, tedavi, rahimden canlı olmayan dokunun güvenli bir şekilde atılmasına yönelik yapılır. Boş gebelik için tedavi seçenekleri şunlardır:
Boş gebelik, erken dönemde tespit edilebilen ve tedavi edilebilen bir durumdur. Eğer gebelik testiniz pozitif sonuç vermişse fakat bir süre sonra belirtileriniz kaybolmuşsa, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.
İlginizi çekebilir;
MAGAZİN
25 gün önce