PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Bebeklerde diş çıkarma, genellikle 6 ay ile 12 ay arasında meydana gelmektedir. Bebeklerin diş çıkarma dönemleri genellikle 3 yaşında tamamlanmakta ve bu süreç içerisinde 20 adet süt dişi oluşmaktadır. Her bebekte hemen hemen aynı belirtiler ile ortaya çıkan diş çıkarma dönemlerinde, bazı noktalara dikkat edildiği taktirde bebeklerin bu dönemi daha az hasarla atlatmaları sağlanabilmektedir.
Bebeklerde yaklaşık olarak üçüncü aydan itibaren ağız ile ilişkili davranışların başladığı görülmektedir. Bu davranışlar arasında; elini ağzına sokma, tükürük salgısında artma, eline aldığı nesneleri ağzına sokma gibi durumların yer alabildiği görülmektedir. Bebeğin gelişim dönemine dair belirtiler arasında yer alan bu davranışlar, bazı ebeveynler tarafından erken diş çıkarma belirtileri olarak algılanabilmektedir. Fakat çoğunlukla bu belirtiler, bebeğin gelişim dönemi ile ilişkilendirilmektedir.
Bebeğin diş çıkarma dönemi, genelde 6 aylık olmasının ardından başlamaktadır. Aynı zamanda bu dönemden erken ya da geç de diş çıkarılabildiği, bu durumun her zaman bir gelişim bozukluğu içerisinde yer almadığının da bilinmesi gerekmektedir. Bebeklerde genellikle ilk olarak alt ön kesici dişlerin çıktığı görülmektedir. Bebeklerin 3 yaşına gelmelerinin ardından çoğunlukla tüm süt dişlerinin tamamlanmaktadır.
Bebeklerde görülen diş çıkarma belirtilerinin şiddeti, sıklığı ya da zamanı değişebilmekte olup genellikle çoğu bebekte aynı belirtilerin görüldüğü bilinmektedir. Bu anlamda bebeklerde en yaygın görülen diş çıkarma belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;
Bu belirtilerin tamamı her bebekte ortaya çıkmayabilmektedir. Aynı zamanda belirtilerin görüldüğü bebeklerde de bu belirtiler farklı şiddetlerde ve farklı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Bebeklerin diş sağlıkları, uzmanlar tarafından aylık kontrollerde yapılmakta olup ebeveynlerin belirtilerde bir sorun görmeleri durumunda bunu uzmanlara bildirmeleri gerekmektedir.
Bebeklerde diş çıkarma dönemi, genellikle çok büyük rahatsızlıklar yaşanmadan tamamlanmaktadır. Fakat bazı durumlarda yüksek ateş, rahatsızlık hissi, şiddetli ağrı görülebilmektedir. Bu durumların gözlemlenmesi halinde bazı tedavi yöntemlerine başvurulduğu görülmektedir.
Ebeveynler, ellerini iyi bir şekilde temizledikten sonra hafif hareketler ile bebeğin diş etlerine masaj uygulayabilirler. Bu sayede diş etlerinde oluşan ağrılar hafiflemesi ve dişin daha rahat çıkması sağlanabilmektedir. Aynı zamanda diş kaşıma aparatlarının kullanımı ile de bebeğin daha rahat diş kaşıma işlemini gerçekleştirmesi sağlanabilmektedir.
Bebeklerin diş çıkarması sırasında ağızlarına aldıkları nesnelerin boya, katkı maddesi, kimyasal madde gibi zararlı içeriklere sahip olmamalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Diş çıkarma dönemlerinde bebeklerin ateşlerinin çıkması ya da ağrı nedeni ile şiddetli bir şekilde ağlamaları sonucunda en kısa süre içerisinde bir uzmana götürülmeleri gerekmektedir.