Ayak Üşümesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Herkesin vücudu soğuğa karşı farklı tepkiler gösterir ancak sıklıkla karşılaşın durmalardan bir tanesi ayak üşümesi olarak bilinmektedir. Bazı insanlar diğerlerine göre çok çok üşümektedir. Bu duruma soğuk intolerasnı adına verilmektedir. Sık yaşana n ayak üşümesi de buradan kaynaklanmaktadır.

Ayak Üşümesi Nedir?

Ayak üşümesi soğuk ortama girildiğine kan damarlarının ayak bölgesinde daralmaya başlaması ve kan akışının bu kısımlarda yetersiz kalması sonucunda oluşmaktadır. Ayak üşümesi problemi çoğu zaman zararsız ve geçici bir problem olarak karşılaşılmaktadır. Ancak bazı durumlarda ciddi sağlık koşullarına da neden olabilmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir. Çünkü kadınların metabolizma hızı erkeklere göre daha düşüktür ve enerji üretimi erkeklerde olduğu gibi gerçekleşmez.

Ayak Üşümesinin Nedenleri Nedir?

Ayak üşümesi sebepleri arasında soğuk bir ortama girildiğinde geçici ayak üşümesi yaşanabilir. Ancak ciddi problemlerin belirtisi de olabilir. Kişilerin dolaşımlarının zayıf olması en sık karşılaşılan nedenlerden bir tanesidir. Yetersiz kan dolaşımı nedeniyle ayaklar vücudun diğer yerlerine göre daha soğuk kalır. Kırmızı kan hücreleri vücutta yeterli kadar bulunmadığında anemi hastalığı oluşmaktadır. Aneminin ilerlemesi ile ayaklarda üşüme problemi ile karşılaşılmaktadır. Şeker hastalığı ile sadece dokunulduğunda soğuk hissedilen ayakların yanında sinirlerde oluşan hasar nedeniyle sürekli üşüyen ayaklara sebep olur. Yeterli tiroid hormonu üretilemediğinde vücudun metabolizmasında değişimler yaşanır. Bunun sonucunda ayaklarda üşüme görülebilmektedir. Özellikle B-12 vitamini eksikliğinde ayak üşümeleri ile karşılaşılabilmektedir. Ayrıca beta bloker ilaçları kullanımı sonucunda ayaklarda üşüme görülebilir.

Ayak Üşümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak üşümesi tedavisi için altında yatan problemin teşhis edilmesi gereklidir. Altında yatan probleme göre teşhis ve tedavi işlemlerine başlanır. Doktor kontrolünde yapılan tedavi işlemlerinin yanında dolaşımın iyileştirilmesi için düzenli egzersizler sunulmaktadır. Egzersiz kalp hastalıklarında dahi sağlıklı kalmak için sunulan bir yöntemdir. Tiroid yetersizliğinde ise ilaçla tedavi işlemi uygulanmaktadır. Ayrıca stresten uzak durulması, bol bol vitamin ve mineral alınması, sigara gibi zararlı maddelerden uzaklaşılması önerilmektedir. Ayak üşümesi yaşandığında battaniye ya da çorap ile ısınmadığı görülüyorsa altında yatan problemin teşhisi ve tedavi işlemlerine başlanması için acilen bir doktora başvurulması gereklidir.