Astsubay Nedir, Nasıl Olunur?
Astsubay, bir subaydan daha genç ve bir erden daha yaşlı bir askerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan astsubaylar, komuta kademelerine ek olarak askeri eğitim ve muharebe gibi alanlarda da görev yapmaktadırlar.
Nasıl Astsubay Olunur?
Astsubay olmak isteyen adaylar, bunu yalnızca belirtilen son tarih içinde yapmalıdır. Başvuru yaptıktan sonra fiziksel ve sözlü mülakat uygulamaları gerçekleştirilir. Adayların sözlü mülakattan en az 70 puan alması gereklidir. Ayrıca girdiğiniz fiziksel yetenek sınavını da geçmelisiniz. Fiziksel olarak formdaysanız ve boy-kilo oranınız uygun bulunursa, görüşmeye davet edileceksiniz. Çeşitli mülakat sorularını yanıtlayarak, konuşma yeteneği ve Türkçeyi kullanma gibi konularda geçer not almalısınız. Mülakatı geçerseniz, bir güvenlik soruşturmasına tabi tutulacaksınız. Güvenlik soruşturması aksini ortaya koymadıkça astsubay olmaya hak kazanabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve sağlık şartlarını sağlayan kişiler astsubay olabilirler. Astsubay olmak için ÖSYM'nin destekleyici olduğu bir sınavı geçmeniz ve Savunma Bakanlığı'na bağlı bir Astsubay teknik okuluna gitmeniz gerekir. Astsubay Meslek Yüksekokulu’na kabul edilmeden önce çeşitli testler ve sınavlar yapılır ve bir mülakattan sonra okula kabul edilirler. Bunun dışında çeşitli okullardan mezun olan ve Türk ordusunun ihtiyacına uygun kişiler çeşitli sınav, mülakat, sınav ve eğitimlerden sonra astsubay olabilirler. Uzman çavuşlar da, gerekli şartları sağlamaları halinde astsubay olabilirler.
Kadın astsubay adayları ile erkek astsubay adayları şartları arasında bariz farklar bulunmamaktadır. Yalnızca kadın adayların tabi tutulduğu boy kriteri 1.58 cm’dir. Astsubay maaşları ise her yıl belirlenmiş olan ücreti kapsar.
Astsubayların Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Astsubay görevleri ve sorumlulukları, ait olduğu komutan veya sınıfa göre değişir. Astsubay olarak görev yapmakta olanların sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- Memurlar ile erler ve astsubaylar arasındaki ilişkileri düzenlemek.
- Muharebe görevlerini yerine getirmek,
- Bir araçta veya başka bir silahlı araçta keskin nişancı olarak görev yapmak,
- Düşman uçaklarıyla mücadele etmek
- Sendikalar arası iletişime katılım göstermek,
- Kampüs güvenliği, giriş ve çıkış hizmetlerinin organizasyonunu yapmak,
- Kampüs güvenliğini sağlamak,
- Araç bakım ve onarım süreçlerine katılım göstermek,
- Atölye gibi çalışma alanlarında düzen ve temizliği sağlamak.