PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Aşçı olmak kamuya açık alanlarda ve diğer alanlarda öğünlerin planlanması ve yemeklerin hazırlanması gibi sorumlulukların alınması gerekliliğini içerisinde bulundurmaktadır. Aşçı mutfaktaki çalışmaları organize eder. Pek çok alanda çalışabilmektedir.
Otel, lokanta, hastane, gemi, kamuya açık alanlar ve diğer yerlerde yemeklerin hazırlanması ve pişirilmesi gibi görev ve sorumlulukları bulunan aşçıların belirli bölümleri okumuş olmaları gerekmemektedir. İlkokul mezunu olarak da aşçılık yapılabilmektedir. Ancak okulunu okuyan ve görevleri üzerinde uzmanlaşmak isteyen bir aşçı olmak için yapılacaklar arasında ilk adım Turizm Meslek Liselerinde okumak ve buradan mezun olmaktır. Turizm Meslek Lisesi sonrasında TYT’ye girilerek Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi bölümlerden bir tanesinin okunması gereklidir.
Turizm meslek lisesi tercih etmeyen kişiler ise bulundukları liseden mezun olduktan sonra TYT ve AYT’ye girerek TM puanı elde etmeli ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi bölümleri tercih etmelidir. Bunların dışında daha maliyetli bir yöntem olan yurtdışında bulunan okullar ya da sertifikalı programlara katılarak da aşçı olmak mümkündür.
Aşçı kazançları ortalama 5 bin ila 12 bin TL arasında değişmektedir. Bu durum aşçının deneyimine ve yetkinliğine göre değişmektedir. Aşçıların öncelikle gerekli bölümlerden mezun olmuş olmaları ya da gerekli deneyime sahip olmalarına dikkat edilmektedir. Mutfak içerisinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almaları gereklidir. Ayrıca çalışma sahasında çevre koruma önlemlerinin de alınması önemlidir.
Aşçılar iş süreçlerinde çalıştıkları ekip ile de ilgilenmek zorundadır ekibin organizasyonu da aşçının görevleri arasındadır. Araç gereç ve ekipmanlar aşçının sorumluluğu altındadır. Ayrıca ekipmanların tedariki ve stok kontörlünü de yapması gereklidir. Çalışılan alanda menü hazırlanması ve reçetelerin hazırlanması önemlidir. Kullanılacak olan malzemeler için maliyetlerin çıkarılması aşçı sorumluluğu arasındadır.
Yemek ve yiyeceklerin sunumları ve servis düzenleri aşçılar tarafından yapılır. Ayrıca kişisel hijyen ve sağlık uygulamalarını kendisi ve ekibi için doğru bir şekilde kullanması gereklidir. Yemek süreçlerinde verimliliğin düşmemesini sağlaması gerekmektedir. Bu gibi görev ve sorumlulukları yerine getiren ve kendisini geliştiren aşçı kazançları diğerlerine göre daha yüksektir.