Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Neler?

Anne sütü bebeğin ilk besinidir. Bu nedenle anne sütünün arttırılması için bazı takviyeler alınmaktadır. Bebeklerin altı ayına kadar sadece anne sütü ile beslenmesi ve iki yaşına kadar ise anne sütünün yanında ek gıdalar kullanılması gereklidir. Emziren anneler ya da daha hamile olan anne adayları tarafından endişe duyulan nokta ise sütün yeterli bir miktarda gelip gelmeyeceğidir. Bu noktada annenin beslenmesine ve yaşam biçimine özen göstermesi süt miktarında artışın yaşanmasını sağlamaktadır.

Su

Hayatın neredeyse en önemli konumunda olan su insan vücudunun da dörtte üçünü oluşturmaktadır. Anne sütünün de büyük bir kısmı sudan meydana gelmektedir. Bu nedenle anne sütünün arıtılması için annelerin günlük en az 2-3 litre su tüketilmesi gerekmektedir.

Yeşil Yapraklı Yiyecekler

Emzirme sırasında annelerde enerji kaybı yaşanabilir. Bu nedenle gerekli enerjinin alınması için vitamin ve minerallerin alınması gereklidir. Ispanak, karalahana, dereotu, marul, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Ayrıca içeriklerinde bulunan fitoöstrojen ile gerekli süt üretimi sağlanması için hormonların salgılanmasını sağlayabilirler.

Yulaf

Yulaf içerisinde yüksek oranda demir içerir. Ayrıca düzenli kullanımlarda kan basıncını düzenler. Anneler yulaf tüketimi ile sakinleşir ve olası bir stres engellenebilir. Stresli durumlarda baskılanan oksitosin ve prolaktin hormonlarının tekrar salgılanması sağlanır. Ayrıca yulaf sütün kanallarla ilerlemesi için de tüketilen bir besindir.

Tahin ve Fesleğen

He ikisi de anne sütünü artıran yiyecekler arasında yer alır. Tahin süt üretimin artırır. Her gün bir çorba kaşığı kullanımı uygundur. Fesleğen de süt üretimini artırmanın yanında sakinleşmeye faydalıdır. Ayrıca bol miktarda C ve K vitaminine sahiptir.

Protein

Protein yüksek enerji elde edilmesini sağlar. Bu şekilde süt üretimi artırabilir. Kırmızı et, keçi sütü, kefir, nohut, mercimek, barbunya gibi protein içerikli yiyeceklerin tüketilmesi gereklidir.

Bitki Çayları

Isırgan otu çayı, rezene çayı, papatya çayı süt üretimini artıran içeceklerdir. En çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olması dolayısıyla çay olarak tüketilmesinin yanında yemeklerin içerisinde de tüketilmesi mümkündür.

Kuruyemişler

Anne sütü arttırmak için ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir. Enerji verir ve süt üretimi artırılır. Kuruyemişler gibi tüm anne sütünü artıran yiyecekler aşırı miktarda tüketilmemeli ve doktor tavsiyesinde kullanılmalıdır.