Akü Nedir, Bitince Ne Yapılmalı?

Akü, en genel tanımıyla elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayarak, tekrar kullanılabilir hale getiren sistemdir. Enerji depolama aracı olarak üretilmekte olan aküler, çeşitli alanlarda kullanılır. Kullanım alanları değişse de, kullanım amacının araç motorunu çalıştırmak olduğu bilinir. 

Santraller, trenler ve çeşitli aydınlatma sistemleri gibi pek çok sistemde kullanılmakta olan aküler, kesintisiz güç kaynağı olarak kullanılır. Akülerin bitmesi güç kaynağını bitireceği için, kullanıldığı alanın verimsizleşmesine neden olur.

Akü Neden Biter?

Akünün kullanım alanı çok çeşitli olsa da, çoğu insanın akü denildiğinde akıllarına araba aküsü gelir. Araba aküsünün bitmesi ise kullanıcıların karşı karşıya kalmak istemedikleri bir durumdur. Ancak bazı durumlarda aküler biterek, kullanımı durdurabilir. Akünün bitmesinin en bilindik nedeni akü kablolarının yaşadıkları aşınma veya gevşemedir. Bu durumda akü verimli şekilde çalışmayarak belirli bir sürenin ardından biter. Bunun haricinde elektrik boşalması, aküde yaşanan şarj problemleri veya alternatörün ihtiyaç duyduğundan daha az güç alması da akü neden biter sorusuna cevap olarak verilebilir.

Akü bitmesi akünün kullandığı sistemde çeşitli problemler meydana getirir. Örneğin araç aküleri bittiği takdirde aracın farlarının sönükleşmeye başladığı görülür. Aracın marşına bastığınızda cılız bir ses meydana gelmesi ve kontağı çevirmenize rağmen araçtan dönüş alamamanız da akünün bitmesinin nedenleri olarak bilinir. Araç motorlarında bulunan akünün bitmesi, motora elektrik gitmesini engelleyerek, aracın çalışmasını durdurur.

Akü Bittiğinde Ne Yapılır?

Akünün bitmesi, aracın kullanımı durdurmasına sebep olur. Dolayısıyla kullanıcıları oldukça zorlayan ve araç konforunu tamamen düşüren bir durumdur. Fakat bazı zamanlarda kullanıcılar araçlarının akülerinin bitmesi ile karşılaşabilir.

Akü bittiğinde uygulanan ilk yöntem akü takviyesi yapmaktır. Çalışan başka bir araçtan alınan elektriğin aküsü biten aracı şarj etmesini sağlayarak gerçekleşen bu yöntem akü bitince yapılacaklar arasında bulunur. Ancak bu her zaman kalıcı bir çözüm olmayabilir. Akü pek çok farklı sebeple bitebilir. Bu durumda aracınızın aküsüne gerekli olan bakımları yaptırmanız gerekir. Akü bakımını akünüz bitmeden önce yapmanız, kullanım ömrünü uzatacağı için tavsiye edilir. Bu bakımlar esansında gress yağı gibi yağlar kullanabilirsiniz.