PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Balon balığı özellikle yüksek zehir bulunduruyor olması dolayısıyla ölümcül olarak görülmektedir. Tehlikeyi hissettikleri anda kendi boyutlarının neredeyse 5-6 kat büyüklüğüne ulaşabilirler. Ayrıca balon balığının bilinciz tüketimi ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle balon balığı hakkında bilgi sahibi olamayan kişiler için tehlike saçan bir balıktır. Kendi büyüklüğünden daha büyük seviyelere ulaşabilen balon balığı adını şişebiliyor ola özelliğinden almaktadır.
Balon balığı bilimsel olarak Lagocephalus sceleratus olarak bilinmektedir. Tetraodontidae familyasına ait bir balık türü olan balon balığı sudan çıktığında kurbağa gibi vıraklayabilir. Şişme özelliğinden dolayı balon balığı olarak bilinse de vıraklama özelliğinden dolayı da kurbağa balığı olarak da bilinmektedir. Balon balığının eti zehirlidir. Bu nedenle ticari bir değeri bulunmamaktadır. Tetrodotoksin amddeis üretimi ile kas felcine ve nefes darlığına ve birçok probleme neden olabilmektedir. Ayrıca dolaşım yetmezliği sonucunda ölümle sonuçlanan zehirlenmeler yaşanabilir.
Balon balığı özellikle Akdeniz Bölgesinde bilinçsiz bir şekilde tüketilebilmektedir. Ancak balon balığının zehirli olduğu bilinmeden tüketimi oldukça kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Balon balığı avlanırken keskin dişleri ile insanlara zarar verebilme potansiyeline de sahiptir. Genelde avlanılması oldukça kolay olan balon balığı yem seçmez ancak düz dişleri sayesinde oltayı koparabilmektedir. Balon balığı zararları arasında zehirli olması yanında düz dişleri ile insanlara zarar verebilme potansiyeli de bulunmaktadır. Kıyıya çok yaklaşmadan yaşasa da bilinçsiz bir şekilde avlanılması yaşanmaktadır.
Balon balığı türleri arasında zehirli olanlarının yanında zehirli olmayan türleri de bulunmaktadır. Ancak özellikle yumurtlama döneminde Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelen balon balıkları oldukça zehirlidir. Bu nedenle balon balıklarından kaçınılması önemlidir. Bilinçsiz tüketim gibi faaliyetelere girilmemesi gereklidir. Türkiye içerisinde bulunan balon balığı türleri Lgocephalus suezensis, Logocephalus lagocephalus, sphoeroides pachygaster gibi farklı türler vardır. Hızlı bir şekilde adapte olabilmekte ve üreyebilmektedirler. Bu nedenle istilacı tür olsalar da hızlı yayılmamaları mümkün olmaktadır. Özellikle zehirlenme, felç, bilinç kaybı, kalp krizi gibi problemler ile karşılaşılmaması için balon balıklarından kaçınılması önemlidir. Balon balığı tarafından zehirlenme ölüm ile sonuçlanabilmektedir.