Sma hastalığı nedir? Sma hastalığında kaslarda zayıflama, baş hareketlerinin kontrol edilememesi, dik oturmada problem yaşama, emekleme ve yürüme gibi kaba motor hareketlerinin oluşmaması gibi durumların yaşandığı bir sağlık sorunudur.
BUNA DA BAKIN;
Özellikle bebeklerde görülen çok nadir bir genetik rahatsızlıktır. Rahatsızlığın türlerine göre yutmayı sağlayan kaslarda ya da nefes almada ciddi problemler yaşanabilir.
SMA hastalığı ne zaman ortaya çıkar? SMA hastası bebeklerde ilk 6 ay belirtilerin başlaması için yeterli zamandır. Hastalığın ilerlemesine göre ilk 3 ayda belirtileri ortaya çıktığı görülebilmektedir.
SMA tedavisi var mı? SMA hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın ilerlemesini önlemek ve tedavi yöntemlerinin etkili olabilmesi açısından erken teşhis hayat kurtarmaktadır.
Bebeklerde normal kabul edilmeyen baş seğirmesi, kramp, kaba motor hareketlerinin yaşına uygun gerçekleşmemesi, yeme bozukluğu ve emme refleksinin olmaması gibi durumlarda ebeveynlerin bebeği vakit kaybetmeden hekim kontrolüne götürmeleri gerekir.
Fiziki muayene, kan testi gibi teşhis edici yöntemler uygulandıktan sonra hastalığın kaçıncı evrede olduğu ve hangi tedavi yöntemlerini uygulanması öncelikli olduğu doktor tarafından belirlenir.
Sma Hastalığı Nedir? Sma Hastalığı Nedir? Sma Hastalığı Nedir? Sma Hastalığı Nedir? daha fazlası için Google
SMA hastası bakım, tedavi yöntemi hastalığın ilerleme şekli ve türüne bağlı olarak yaşam zamanı farklılık gösterebilir.
SMA hastası nedir? Bebeğin SMA hastası olmaması için anne ve babanın gebelik öncesinde taşıyıcılık taraması yapması, genetik danışmanlık alması önerilir.
Doğum öncesinde tanı yapılması ve ilgili bulguların saptanması halinde tedavi yoluna gidilmesi gereklidir.
Teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da hastalık değiştirici ve gen değiştirme tedaviler yeterli değildir. Günümüzde SMA hastalarının kesin bir tedavisi yoktur.
Oluşan semptomların hafifletilmesi, zihinsel ve duygusal işlevlerin güçlendirilmesi gibi yöntemler uygulanabilir.
Hastalığın en yaygın belirtileri aşağıda maddeler halinde yer alır.
Yukarıda bahsi geçen belirtilerin doktor kontrolünde değerlendirilmesi gereklidir.
Rahatsızlığın teşhis edilmesi için fizik muayenesinin ardından kas biyopsi istenir. Ayrıca kan değerlerinden de hastalığın çeşitli bulguları teşhis edilebilir.
MAGAZİN
25 gün önce